ghiocelioana a scris:
Bună ziua!
Doi soţi, căsătoriţi în anul 2000 . . .
Soţia introduce acţiune de partajare a îmbunătăţirilor la casa soţului pârât, aduse în timpul căsătoriei.
Soţul pârât formulează întâmpinare prin care solicită respingerea cererii, arătând că în perioada căsătoriei a despăgubit-o pe aceasta "pentru . . . motivând că nu a făcut cerere reconvenţională, deşi el a arătat că doar s-a apărat, dovedind că a despăgubit-o pentru partea ei în repetate rânduri şi că el nu are pretenţii în legătură cu cererea reclamantei, cu toate că jumătate din valoarea bunurilor pe care i le-a dat, depăşeşte pretenţiile ei.
Cum este corect şi cum este legal?
Celor care, fiind de specialitate şi ne pot da un sfat, le mulţumim cu deosebită recunoştinţă!
Dacă soțul NU AVEA niciun fel de pretentii de la fosta soție, NU AVEA niciun motiv de a formula si de pune o Cerere reconvențională, rog a se vedea Noul CPC - Cererea reconvenţională
Art. 209
Noţiune şi condiţii
(1) Dacă pârâtul are, în legătură cu cererea reclamantului, pretenţii derivând din acelaşi raport juridic sau strâns legate de aceasta, poate să formuleze cerere reconvenţională.
(2) În cazul în care pretenţiile formulate prin cerere reconvenţională privesc şi alte persoane decât reclamantul, acestea vor putea fi chemate în judecată ca pârâţi.
(3) Cererea trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute pentru cererea de chemare în judecată.
(4) Cererea reconvenţională se depune, sub sancţiunea decăderii, odată cu întâmpinarea sau, dacă pârâtul nu este obligat la întâmpinare, cel mai târziu la primul termen de judecată.
(5) Cererea reconvenţională se comunică reclamantului şi, după caz, persoanelor prevăzute la alin. (2) pentru a formula întâmpinare. Dispoziţiile art. 201 se aplică în mod corespunzător.
(6) Când reclamantul şi-a modificat cererea de chemare în judecată, cererea reconvenţională se va depune cel mai târziu până la termenul ce se va încuviinţa pârâtului în acest scop, dispoziţiile alin. (5) fiind aplicabile.
(7) Reclamantul nu poate formula cerere reconvenţională la cererea reconvenţională a pârâtului iniţial.
Așa este și corect și legal.