Am facut un imprumut de 3500 euro la o banca acum 7 ani, am platit timp de trei ani ratele, dupa care nu am mai putut plati. Datoria mea a fost data catre o firma de recuperare creante din Olanda care mi-a trimis titlu executoriu printr-un cabinet de avocatura din Bucuresti. Suma ce trebuie restituita este de 20000 RON - inclusiv penalizari. Singura proprietate este o casa impreuna cu sotia (avem si doi copii).
As dori sa stiu ce se poate intampla, tinand cont ca in acest moment nu pot plati suma respectiva? Mi se poate lua casa, chiar daca figureaza si sotia in contract?
Da, se poate sa va scoata casa la licitatie.
Dar, verificati daca nu a intervenit prescriptia, avand in vedere ca nu ati mai platit ratele de 4 ani (dupa cum spuneti). In mod normal daca creditorul (banca) nu intreprinde nimic in sensul recuperarii creantei timp de 3 ani, este decazut din drepturi.
Daca sotia nu e parte in contract, creditorul trebuie sa ceara intai partajul.
Daca se ajunge la executare silita, puteti sa contestati, sa invocati si implinirea termenului de prescriptie.
Nicaieri, instanta va constata daca dreptul lor e prescris sau nu. Daca au trecut 3 ani de la data cand se naste dreptul lor de a va executa si termenul nu a fost intrerupt de vreun act de executare, dreptul lor la actiune e prescris.