avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data pensionare

Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti data pensionarii drept/anticipata pentru mama mea.
1. data nasterii= decembrie 1962
2. data angajarii= ianuarie 1982
3. ani lucrati in campul muncii= 31 ani si 6 luni
4. ani lucrati cu grupa 1= 17 ani si 6 luni

Multumesc mult pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:53, 2 Ianuarie 2014
1. Pentru o femeie nascuta in decembrie 1962 varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare este de 32 de ani si 11 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru anii lucrati in gr. I de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 8 ani (62/4 - 8/0 = 54 de ani si 4 luni);
- se adauga la stagiul de cotizare 8 ani si 9 luni (31/6 + 8/9 = 40 de ani si 3 luni).

3. Poate solicita pensie pentru limita de varsta la 54 de ani si 4 luni, in august 2016.

4. Pensia anticipata sau cea anticipata partiala se pot solicita la varsta de 57 de ani si 4 luni asa ca nu mai este cazul.
Ultima modificare: Joi, 2 Ianuarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspuns. Mai am o intrebare. Am auzit ca daca o persoana iese la pensie, ea fiind in somaj, va avea o pensie mai mica fata de situatia daca ar lucra. Este adevarat?
1. Nu este adevarat ce ati auzit.

2. Se poate solicita pensie oricand solicitantul indeplineste conditiile, indiferent de situatia in care se afla la momentul solicitarii.

3. - Cuantumul pensiei nu depinde de situatia in care se afla solicitantul la data depunerii cererii de pensionare ci numai de veniturile avute in toti anii de stagiu de cotizare.
- Perioada de somaj indemnizat este stagiu de cotizare la pensie si sanatate, contributiile fiind platite de Agentia de Somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata babaangi babaangi Buna seara! Sunt in somaj din data de 15 ianuarie 2013. Am lucrat 31 de ani si 2 luni. Luna aceasta implinesc 51 de ani. Daca dupa expirarea termenului de un ... (vezi toată discuția)
As vrea sa stiu varsta de pensionare! Dorina0164 Dorina0164 Am lucrat 17 ani si 9 luni de grupa 1,in acest moment am 31 de ani de activitate si am varsta de 50 de ani! (vezi toată discuția)
Cand pot beneficia de pensie anticipata partiala? getad getad Buna ziua! Sunt nascuta in 1962 iulie, am vechime 31 ani si 6 luni, din care 15 ani in gr. a 2 - a. Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)