Buna ziua,
in urma transferului pe un alt post de magazioner, vechiul post fiind de economist, mi-a fost afectata sanatatea, in sensul unei afectiuni a vertebrelor coloanei produsa din cauza faptului ca a trebuit sa car materiale.
Primul simtom s-a produs in anul 2008 sub forma unei paralizii temporare. De atunci, pana in prezent am mari probleme de sanatate, fiind necesara o operatie, al carui cost este foarte ridicat.
Pana in acest moment nu am initiat nicio actiune legala impotriva angajatorului, va rog sa imi spuneti care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez, daca este prea tarziu si ce tip de actiune trebuie sa formulez.
Multumesc anticipat si sanatate tuturor.
Nu ati precizat din ce an lucrati ca magazioner si motivul pentru care ati fost incadrat astfel, dupa ce ati lucrat ca economist....Este greu de probat legatura de cauzalitate dintre cauza tasarii vertebrelor dvs si efectul rezultat, paralizia temporala sau o alta boala. Cate zile ati fost in concediu medical pentru afectiune si in ce perioada? Care sunt atributiile din fisa postului si care sunt uneltele de care va folositi la locul de munca? Ce vreau sa spun este ca problema este foarte complexa si necesita indrumare de la un specialist in domeniu, dupa discutii mai ample, nu cum sunt cele cu character general de pe oricare forum....Oricum, sanatate si success in ce doriti sa intreprindeti!
Sesizati in scris cu nr. de inregistrare/ data medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
In dosarul medical personal, in mod normal trebuie sa se regaseasca mentiuni legate de afectiunile pe care le prezentati.
Sesizati in scris cu nr. d einregistrare/ data angajatorul/ seful serviciului intern de prevenire si protectie/ lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie din cadrul firmei dvs., carora le prezentati problema dvs.
Medicul specialist de medicina muncii impreuna cu lucratorul ssm vor decide daca este cazul ca afectiunile dvs.sa fie cercetate sub aspectul unei boli profesionale si/ sau accident de munca.
Solicitati sa primiti in scris raspuns la sesizarile dvs.
Dupa caz, in functie de raspunsurile primite, puteti sesiza Inspectoratul teritorial de munca (ITM) si /sau Directia judeteana de sanatate publica (DJSP) care vor declansa o ancheta.
Mergeti la control medical de specialitate, cu trimitere de la medicul specialist de medicina muncii/ din proprie initiativa si optineti documente medicale care sa ateste starea dvs. actuala de sanatate.
Dupa caz, in functie de rezultatul anchetei ITM si/ sau DJSP, puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei si sa solicitati daune morale si/ sau daune materiale.
Nu sunt prevederi legislative in acest sens.
Competenta de analiza este a medicului specialist de medicina muncii impreuna cu angajatorul (lucratorul desemnat cu activitati de prevenie si protectie in domeniul ssm).
In urma cercetarii efectuate se poate stabili (daca exista) o legatura intre activitatea prestata intr-o anume perioada de timp/ la un moment dat, momentul declansarii bolii si factorul determinant al declansarii acesteia.
Se va tine cont si de activitatea desfasurata de dvs. in afara orelor de serviciu si nu in ultimul rand de antecedente medicale/ mentiuni ale medicului de familie dar si ale medicului specialist de medicina muncii (in urma examenului medical la angajare/ examenului medicla periodic) in dosarul medical individual.
Daca cunoasteti momentul declansarii afectiunii, in cadrul activitatii pe care o desfasurati, ar trebui sa puteti proba cu un anume eveniment produs la un moment dat (efort fizic prelungit si/ sau brusc, conditii de microclimat, intemperii, etc.).