Sunt insarcinata in 5 luni, urmand sa nasc in august si sunt director in cadrul unei banci din Romania. De curand a aparut un regulament BNR care prevede ca banca trebuie sa obtina "aprobarea" de la BNR pentru directorii de divizie.
Am inteles de la colegii mei de la Juridic ca pana la 23 mai trebuie sa ne trimita dosarele la BNR pentru obtinerea aprobarii. Textul din regulament este foarte ferm, si prevede ca daca nu se obtine aporbarea de la BNR persoanele trebuie inlocuite imediat din functie.
Intrebarea mea este urmatoarea: in cazul in care primesc aviz negativ de la BNR si implicit sunt inlocuita din functie, mai beneficiez de concediu de cresterea copilului si indemnizatia aferenta?
Din cate am inteles din acest site, femeile insarcinate nu pot fi concediate sau am mai inteles ca angajatorul trebuie sa imi ofere acelasi post la intoarcerea din concediu de crestere copil conform codului muncii parca. Insa cum se procedeaza in cazul in care BNR-ul nu imi da aviz? care prevederi din legislatie au intaietate?
Multumesc
Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 5 din 23 martie 2009 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 6/2008 privind modificările în situaţia instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe,
Conform OUG 96/2003,
ART. 21
(1) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla in concediul de risc maternal;
c) salariatei care se afla in concediul de maternitate;
d) salariatei care se afla in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla in concediul pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 18 ani.
(2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b)-e) se extinde o singura data cu pana la 6 luni, dupa revenirea salariatei in unitate.
(3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierilor pe motive economice ce rezulta din desfiintarea postului ocupat de salariata, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii angajatorului, in conditiile legii.
Ati instiintat angajatorul in mod oficial ca sunteti insarcinata?
Am anuntat angajatorul, in scris inca de la inceputul sarcinii.
Insa, pe langa prevederile pe care le mentionati si pe care angajatorul trebuie sa le respecte, tot acesta va trebui sa se conformeze si cu prevederile BNR_ului care spune ca daca avizul este negativ, persoana respectiva trebuie inlocuita imediat. Care prevedere se aplica?
Multumesc
Stimata doamna, Codul Muncii are o prevedere in favoarea dvs:
Art. 60. [interzicerea concedierii cu caracter temporar]
(1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantină; c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
Regulamentul BNR daca prevede o incalcare a Codului Muncii, este ilegal. Acum ce sa va spun? Angajatorul se poate conforma normelor BNR insa Dvs veti castiga cu usurinta in instanta reintegrarea in munca si contravaloarea salariilor pe care nu le-ati putut ridica de la data concedierii si pana la data reintegrarii efective in munca.
Oricum, sfatul meu este, ca in momentul in care veti primi un preaviz sau instiintare referitoare la concedierea dvs sa depuneti o adresa la angajator, cu numar de inregistrare in care sa ii atrageti atentia ca l-ati instiintat oficial de pe data de ... ca sunteti insarcinata si ca a dvs concediere se face cu incalcarea prevederilor art din codul muncii, si deci, este ilegala.