avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legislatia muncii - stabilire salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legislatia muncii - stabilire salariu

In cazul unui salariat cu contract individual de munca pe durata determinate ,se poate solicita negocierea salariului in mod individual -fara intermediul sindicatului sau al reprezentantului salariatilor?
In ce conditii si in ce cadru legal ?
Va multumim!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:00, 3 Ianuarie 2014
Cadru legal :
1. art.162 (2) C.mun. : Salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat

2. Principiul liberatii contractuale - dreptul oricui de a-şi alege singur partenerii contractuali şi de a negocia cu aceştia conţinutul viitorului contract.Altfel spus, dreptul părţilor de a stabili în mod liber conţinutul contractului - adică de a defini contractual drepturile şi obligaţiile care servesc intereselor acestora. în această manieră, părţile au libertatea implicită de a stabili şi efectele pe care contractul urmează să le producă.

3. Art. 1183 din Codul Civil statueaza principiul libertatii contractuale: partile au libertatea initierii, desfasurarii si ruperii negocierilor si nu pot fi tinute raspunzatoare pentru esecul acestora. Astfel, o parte poate initia negocieri cu privire la incheierea unui contract chiar daca exista o nesiguranta cu privire la incheierea sa. La fel, negocierile pot fi rupte de catre una dintre parti fara ca aceasta sa fie obligata sa isi justifice actiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheierea ccm Alice-Manuela Alice-Manuela Vechiul CCM prevedea o anexa in care erau convenite grile de salarizare pentru fiecare categorie de personal.Suntem in stadiul negocierii noului CCM iar ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna suplimentar - cu acordul partilor larisalaly larisalaly Buna ziua, Pentru a ramane in cadrul societatii, un angajat a cerut marire salariala si 9 zile de CO in plus/an. Fiind o modificare de comun acord presupun ... (vezi toată discuția)
Plati compensatorii concediere in constructii PetrescuMioara PetrescuMioara Buna ziua, Sunt interesata care sunt platile compensatorii ce se pot acorda in cazul concedierii din cauza reducerii activitatii in ramura constructii, ... (vezi toată discuția)