avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... pasi in infiintarea unui ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

pasi in infiintarea unui ONG

Buna ziua,
Incercam sa infiintam un ONG. Deocamdata avem statutul si actul constitutiv definitivate cu ajutorul unui notar (care le va si autentifica). As dori sa stiu care sunt urmatorii pasi si care ar fi ordinea in care trebuie parcursi.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Sov Consulting , Consultant credite si finantari 20:26, 27 Aprilie 2009
Actul constitutiv al ONG-ului trebuie sa cuprinda persoana sau, dupa caz, persoanele imputernicite sa desfasoare procedura de dobandire a personalitatii juridice.
Prin urmare, nu este nevoie de imputernicire notariala .
In acelasi context va supunem atentiei urmatoarele:
Cineva doreste infiintarea unei asociatii (organizatie non-profit cu personalitate juridica), in vederea obtinerii de finantari europene nerambursabile pentru diverse activitati (protectia mediului, monitorizare a activitatilor institutiilor administrative, cercetare, sprijinirea activitatilor didactice, protectia consumatorului, turism, campanii de informare, orientare ocupationala etc.).
1. Ce este bine sa nu omita din actele consitutive, astfel incat, pe viitor, sa se faca modificari putine si rare, iar cheltuielile cu taxe si impozite sa fie minime; beneficiarul are in vedere, inclusiv achizitia, ulterioara infiintarii, de imobile (atat terenuri, cat si cladiri), autovehicule si alte bunuri de valoare, pentru care doreste sa aiba cheltuieli minime la achizitie, exploatare si, eventual, instrainare.
2. De asemenea, suntem intrebati daca varianta aportului in natura la constituirea patrimoniului initial al asociatiei, poate consta exclusiv in prestarea gratuita a unei activitati de tip secretariat/administrativ (organizarea activitatii asociatiei, purtarea corespondentei oficiale etc.) pe timp de o luna de catre fiecare dintre asociati (echivalentul angajarii unor persoane cu norma partiala de munca pentru durata determinata -- o luna, care, cumulat, ar fi trebuit remunerate cu cel puţin suma echivalenta unui salariu minim brut pe economie).
Speram intr-un ajutor cat mai rapid.

Pe de alta parte, mai exista niste probleme supuse discutiei intr-un alt topic, insa aici credem ca isi gasesc acoperirea completa si posibila rezolvare prin aportul cunostintelor celor ce vor participa la aceasta discutie.
Rezumam astfel:
Cineva (dl. av. Alberto Kurtyan) spune ca, o organizatie non-profit cu personalitate juridica, poate derula efectiv, atat activitati care nu produc venituri, respectiv profit, cat si activitati economice (aproape de orice fel), care firesc produc profit pentru care O.N.G.-ul va plati impozit de 16%.
Noi ne intrebam:
3. Daca este organizatie non-profit, cum de este posibil sa plateasca impozit pe profit?
Intelegem ca poate derula activitati economice. Dar presupunem ca o poate face in scopul si obiectivele pentru care a fost infiintata (care este non-profit). In situatia asta, ne imaginam ca, daca realizeaza un bilant pozitiv din acivitatile economice derulate (venituri mai mari decat cheltuielile), diferenta (care la un S.R.L., de pilda, ar reprezenta profit), aici este obligatoriu sa fie cheltuita/distribuita/investita in activitatile organizatiei (inclusiv, bineinteles, pentru plata unor indemnizatii, comisioane catre persoane contractuale), astfel incat sa nu existe profit.
Va rugam sa ne corectati daca am judecat eronat.
4. In plus, va mai rugam sa ne spuneti cine, din partea statului, verifica corectitudinea activitatii economico-financiar-contabile in cadrul unei organizatii non-profit (asociatie/fundatie) si cine (tot din afara organizatiei, probabil din partea statului) verifica respectarea prevederilor legale in privinta activitatii curente a organizatiei, in prezenta ori lipsa unor sesizari din partea asociatilor sau a unor terte persoane. In concret, de exemplu, cine stabileste, cand si cum faptul ca o asociatie deruleaza o anumita activitate economica potrivit art. 48 din O.G. 26/2000, respectiv că aceasta activitate economica are caracter accesoriu si e in stransa legatura cu scopul principal al persoanei juridice? Ar putea, de pilda, o asociatie din domeniul protectiei mediului sa deruleze activitati de rent-a-car fara sa incalce prevederea mentionata sau ar putea prin aceasta s-o incalce si cine ar stabili, cand si cum incalcarea si sanctiunea?
Ni se par destul de vagi si permisive prevederile actului normativ nominalizat si de aceea intrebam.

Si, in fine, mai avem o ultima nedumerire:
5. Pot infiinta o asociatie non-profit cu personalitate juridica 3 membri ai aceleiasi familii (sot, sotie si copil, de exemplu), care sa-si propuna activitati in interesul unei colectivitati (de exemplu: sensibilizarea, informarea si constientizarea cetatenilor rezidenti intr-o comuna asupra avantajelor si mijloacelor protectiei mediului . . . ori a animalelor . . . ori a drepturilor lor de consumatori etc.)?

Multumim
Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2009
Sov Consulting, Consultant credite si finantari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se completeaza un act constitutiv si ce trebuie sa contina dosarul unei asociatii nonprofit? barabancea barabancea Dosarul trebuie sa contina toate cele 5-6 copii plus originalele ? Cum se completeaza? membri ex: Marian; Paul; Sara si asociatia xxx. -la art. 6 la ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie agnetha agnetha Buna seara, am o fetita bolnava care va necesita o operatie pe cord destul de costisitoare si as dori sa infiintez o asociatie non profit in scopul de a ... (vezi toată discuția)
Infiintarea unei asociatii caritabile fcsilviu@yahoo.com fcsilviu@yahoo.com Buna ziua, Dorim sa infiintam o asociatie caritabila care are drept scop ajutorarea persoanelor nevoiase. Va rugam sa ne spuneti care sunt etapele ... (vezi toată discuția)