avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintarea unei asociatii caritabile
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintarea unei asociatii caritabile

Buna ziua,

Dorim sa infiintam o asociatie caritabila care are drept scop ajutorarea persoanelor nevoiase.
Va rugam sa ne spuneti care sunt etapele infiintarii asociatiei, documentele necesare si patrimoniul initial?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 00:10, 15 Aprilie 2018
200 lei patrimoniu,act constitutiv,statut,cazier fiscal membrii fondatori,dovada sediu social rezervare denumire la Ministerul Justitiei.Succes
Dosarul care se va depune la judecatoria din zona unde va fi sediul ong va cuprinde;
- cerere către Judecătoria, motivată în fapt şi în drept;
- dovada achitării taxei judiciare de timbru;
- dovada disponibilităţii denumirii, valabilă, emisă de către Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Justiţiei;
- actul constitutiv şi statutul asociaţiei;
- dovada patrimoniului iniţial al asociaţiei – cel puţin 200 lei, făcută printr-un extras de cont bancar;
- dovada sediului asociaţiei printr-un contract de comodat sau închiriere şi extras de carte funciară valabil ;
- certificatele de cazier fiscal ale membrilor fondatori;
- copie după cartea de identitate al fiecărui membru fondator şi al cenzorului daca e cazul sa aveti peste 15 membrii fondatori.
Actul constitutiv şi statutul asociaţiei se depun în câte trei exemplare originale atestate de către un avocat şi o copie conformă cu originalul.
Celelalte acte se depun în câte un exemplar original şi două copii conforme cu originalul.
Cateva detalieri:
Numarul membrilor fondatori sa nu fie mai putin de trei dar e recomadat sa includeti in asociatie cat mai multe persoane care doresc sa se implice in aceasta activitate alaturi de dumneavoastra, adica cam pe la 12 persoane. Cazierul fiscal al membrilor sa-l scoata fiecare in momentul cand aveti restul actelor pregatite sa le depuneti la judecatorie, adica nu prea din timp.
Patrimoniul initial este el minim 200 lei dar este recomandat ca sa-l constituiti cam pe la 2000 lei prin participatia egala a tuturor membrilor fondatori pentru ca din aceasta suma veti acoperi cheltuielile curente ale asociatiei in primele luni de functionare cat si cele pentru primele activiati.
Sediul asociatiei il puteti inregistra la domiciliul unui dintre membrii fondatori.
Dupa ce ati identificat si convins persoanele care sa vi se alature in asociatie, reuniti-va i discutati cu toti statutul asociatiei pentru ca toti sa poata sa-si exprime un punt de vedere si sa contribuie la redactarea lui. Statutul asociatiei cuprinde o seama de informatii obligatorii de trecut dar si parti care difera de la asociatie la asociatie si care definesc tipul de activitati si rezulta din vointa membrilor. Acum la inceput trebuie sa va identificati clar scopul, obiectivele si tipul de activitati care sa va ajute in evolutia asociatiei cel putin in primii ani pentru ca apoi acestea vor fi mai greu de schimbat si nici nu trebuie sa descoperiti in timp ca ce ati trecut acolo in statut va poate mai mult incurca decat sa faca sa aveti o asociatie functionala.
Dupa ce ati convenit asupra formei finale a actului constitutiv si a statutului si aveti si procesul verbal al adunarii generale de aprobare a lor, semnat de catre membrii fondator prezenti, abia atunci luati legatura cu un avocat din zona dumneavoastra.
Va multumesc pentru informatii.
Legat de constituirea unei organizatii:

- în general, nu se face distincție între constituirea unei organizații și obținerea personalității juridice pt acea organizație.

- constituirea unei organizații este, în esență, o problemă de proiectare organizațională și nu are un caracter juridic.

- Pe de altă parte, obținerea personalității juridice se face printr-o acțiune juridică.

- Uneori cele două acțiuni se fac simultan (probabil de cele mai multe ori tocmai pt că nu se face distincție între ele), dar nu e neapărat necesar să fie realizate simultan.

- o proiectare corectă presupune armonizarea așteptărilor clientului cu recomandările de bună practică din domeniul proiectării organizaționale și reglementările legale în vigoare. Pe cale de consecință, este nerecomandabilă utilizarea de "modele" de statut. Ele pot fi exemplificative în raport cu modul în care ar putea arăta produsul final al activității de proiectare, dar este puțin probabil să se potrivească contextului în care este constituită o nouă organizație.

- La obținerea personalității juridice, controlul juridic vizează doar conformitatea cu legea (nu și recomandările de bună practică din domeniul proiectării organizaționale), iar prevederile legale în materie sunt minimale în România. În acest sens, dacă este nevoie doar de un statut care să treacă prin judecătorie, fără valența unui referențial funcțional pentru activitatea organizației, pe net sunt mai multe ghiduri și exemple de statut,

- Decizia de a obține personalitate juridică pentru organizație depinde de voința membrilor, dar este justificată doar în măsura în care există o necesitate care să impună obținerea personalității juridice (în România legea permite și funcționarea asociațiilor fără personalitate juridică).


george-neagu a scris:

Dosarul care se va depune la judecatoria din zona unde va fi sediul ong va cuprinde;
(....)
- copie după cartea de identitate al fiecărui membru fondator şi al cenzorului daca e cazul sa aveti peste 15 membrii fondatori.


Nu exista nici prevedere legala expresa si nici nu se poate deduce pe baza regulilor de interpretare din vreun text legal un temei legitim pentru a se cere copia CI-urilor fondatorilor. Verificarea a facut-o avocatul atestator sau notarul autentificator cu ocazia atestarii respectiv, dupa caz, autentificarii actelor constitutive, astfel ca judecatoria nici nu are de ce sa solicite asa acte. Unele judecatorii cer (vezi judecatoria Timisoara) dar consider ca este un abuz. Interesati-va daca cea de care va apartine asociatia (in functie de unde va avea sediul) cere asa ceva sau alte lucruri neprevazute de lege... Ca cu greu gasesti in Romania doua judecatorii sa ceara aceleasi acte pt ONG-uri...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare organizatie neguvernamentala ContSters286431 ContSters286431 Ce acte trebuie pentru a crea o organizatie nonguvernamentala? (vezi toată discuția)
Cum se infiinteaza un ong? adrianacab adrianacab CUM SE INFIINTEAZA UN ONG?VA ROG SA-MI SPUNETI DE CE ACTE AM NEVOIE SI UNDE SE DEPUN, SI PASII PE CARE TREBUIE SA II URMEZ?TREBUIE MINIM 3 ASOCIATI?ACESTIA POT ... (vezi toată discuția)
Asociație de părinți a scolii gabbibg gabbibg Buna,as dori va rog sa stiu pașii de la A la Z înființării asociației de părinți a școlii, pe indelete,ce trebuie să stiu .va mulțumesc (vezi toată discuția)