avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare asociatie

1.Pentru infiintarea unei asociatii avand ca scop crearea unei centru de plasament are cine un model de statut sau/si de act constitutiv? Nu suntem specialisti dar vrem sa fie totul cum trebuie.
2. Pentru finantare ce putem trece inafara de donatii, cotizatii?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: barbarosza , utilizator 15:46, 13 Ianuarie 2014
Un presedinte de ONG poate avea si calitatea de salariat al acestuia. Nu exista nicun text de lege care sa interzica asa ceva.
multumesc tuturor!
Intr-adevar nu exista text expres de lege care sa interzica presedintelui unei asociatii sa fie salariat, dar coroborand diverse texte de lege si doctrina juridica se poate considera ca ratiunile pentru care administratorul unic al unei societati nu ar trebui sa fie salariat al acesteia este aplicabil si in cazul ONG-urilor pentru reprezentantul legal, daca prin Statut acesta este stabilit ca fiind reprezentantul legal. Un salariat este un prepus aflat in relatie de subordonare cu unitatea angajatoare, fapt putin compatibil cu pozitia de reprezentant legal, unde raportul este prin definitie unul de mandat, nu de prepusenie, pentru ca rolul principal este sa emita sau incheie acte juridice, nu sa efectueze acte materiale. De aceea mai firesc este ca presedintele, daca e sa fie remunerat pentru activitatea depusa de presedinte (nu pentru evetuale alte roluri, ex. coordonator de proiect), sa i se intocmeasca contract de mandat si sa fie remunerat ca indemnizatie, care are reglementare distincta si dpdv fiscal, pentru membrii organelor de conducere si conrol ale organizatiilor non-profit.
Care doctrina opineaza ceea ce sustineti dvs si care text de lege?
Nu poti fi pe de o parte presedinte sau sa ocupi o alta functie aleasa din comitetul director al unui ong si, pe de alta parte, sa fii angajat la aceeasi asociatie. Pe langa faptul ca eu tind sa cred ca e doar o invarteala facuta de respectivul care-si face acel ong pentru a-si asigura de fapt un salariu (caci bani la ong in multe cazuri vin foarte usor) dar nu se poate realiza nici rolul de control al angajatorului asupra activitatii salariatului.
De aceea sustin categoric ideea ca nu pot fi angajati cu contract de munca cei din comitetul director iar atunci cand, sa spunem ca se hotaraste sa participe pe un proiect concret cu finantare diversa, trebuie sa renunte la calitatea/functia aleasa pe care o ocupa.

Alte discuții în legătură

Componenta consiliului director al unei asociatii si ag laviniai33 laviniai33 Buna ziua, As dori o parere cu privire la situatia. Daca intr-o asociatie angajatii (nu e vorba de directorul executiv, dar si angajatii fac parte din ... (vezi toată discuția)
Raspundere membrii consiliului director intr-o asociatie non-profit alexandralazar alexandralazar Buna ziua, As vrea sa va intreb in caz de probleme intr-o asociatie non-profit, in ce masura membrii Consiliului Director al Asociatiei ar putea raspunde ... (vezi toată discuția)
Infiintare ong opera cristivoicu cristivoicu Doresc sa infiintez o organizatie non guvernamentala, asociatie,obiectivul principal fiind Opera.Pentru a se putea infiinta acest ong este nevoie de minim 3 ... (vezi toată discuția)