avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Componenta consiliului director al unei asociatii si AG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Componenta consiliului director al unei asociatii si AG

Buna ziua,

As dori o parere cu privire la situatia. Daca intr-o asociatie angajatii (nu e vorba de directorul executiv, dar si angajatii fac parte din executiv) pot face parte din Consiliul director al asociatiei, in conditiile in care este angajat cu contract de munca si remunerat in cadrul asociatiei.
Si o alta intrebare este legata de adunarea generala a asociatilor. Daca este legal ca anumiti asociati sa nu fie prezenti dar sa faca o imputernicire sub semnatura privata (deci neautentificata de un notar) si sa fie astfel reprezentati printr-un membru prezent in conditiile in care se fac modificari statutare, respectiv noi alegeri ale Consiliului director?
Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: laviniai33 , utilizator 13:00, 26 Februarie 2019
Pentru afi ales in consiliul director, doar membrul cu drepturi depline al asociatiei poate candida si sa fie ales.
Trebuie sa aveti trecut colo in statut treaba cu realizarea cvorumului de sedinta la adunarea generala prin prezenta fizica sau prin reprezentant. Ca exemplu uzual, un membru nu poate reprezenta decat o singura persoana iar procentul de persoane reprezentate sa nu fie mai mare de 20% din totalul celor prezenti. Si in regulamentul intern de organizare si functionare sa aveti procedura de depunere si modelul de imputernicire sub semnatura privata. Si sa fie trecut si in convocator termenul in care trebuie sa fie procurate de la sediul asociatiei si depuse aceste imputerniciri.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2019
george-neagu, moderator
Va multumesc pentru raspuns! Precizez ca toti angajatii asociatiei sunt membri asociati, insa conform OG 26/2000 Consiliul director poate fi alcatuit si din persoane din afara asociatiei, in limita a cel mult o patrime din componenta sa. Legea nu spune nimic de angajati, totusi as fi vrut sa stiu care sunt parerile cu privire la acest subiect.
OG 26 / 2000 prevede expres ca un anumit procent din membrii CD pot sa nu fie membru in asociatie.

george-neagu a scris:
Pentru afi ales in consiliul director, doar membrul cu drepturi depline al asociatiei poate candida si sa fie ales.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legat de apartenenta la CD a salariatilor asociatiei: Legea nu impiedica asta, si daca nu s-a prohibit asta prin statut, nu e nimic nici ilegal nici nestatutar ca membrii CD sa fie si salariati ai asociatiei pe diverse functii ex. director de programe, coordonator sau responsabil sau asistent de proiect etc. etc. Ideea e sa nu fie angajat cu contract de munca pentru functia detinuta in Consiliul Director, ca aia prin definitie este un raport de mandat, nu de prepusenie, deci trebuie remunerat cu indemnizatie daca vrei sa remunerezi activitatea in cadrul CD, nu poti pentru asta sa ii faci contract de munca. CIM faci pentru posturi din executiv, nu din CD, insa o persoana poate in principiu cumula si posturi din CD ( remunerate sau nu) cu posturi in executiv (remunerate = contract de munca - sau neremunerate - contract de voluntariat....).
INSA: Mare atentie la evitarea conflictelor de interese, sa nu ajunga cineva in postura de membru CD sa se controleze pe sine sau sa isi aprobe mariri de salar, concedii, invoiri etc in calitatea care o are de salariat. Trebuie prevazut ca pentru calitatea care o are de salariat, atributiile de sef ierarhic trebuie exercitate de alt membru al CD sau chiar de CD in plenul sau si cel in cauza desi membru in CD nu participa la luarea acelor decizii, nici daca el e tocmai presedintele.... ALtmintei avem un conflict de interese....

Cat despre participarea in AG prin reprezentare: IN mod normal, in Statut ar trebui foarte clar stipulat daca si in ce limite si cu ce procedura se poate participa prin reprezentare la sedinta AG, Petru ca in lipsa de interdictie expresa nu poti refuza o participare prin reprezetare, insa e foarte periculos sa nu ai niste limitari, ca te trezesti ca un membru de rea-credinta care stie ca altora le este tarsa de venit la sedinte se ofera pe rand sa ii reprezinte el, primeste procuri scrise cu validitate incontestabila, si apoi in sedinta AG anunta ca el expercita peste juumatate sau peste 2./3 din voturi deci dicteaza el tot cum vrea el si ceilalti nu mai conteaza..... De aceea e mai sanatos sa prevezi cati alti membri poate reprezenta un membru si ce procent de membri pot fi prezenti prin reprezentare ( daca nu e o asociatie mare, cu structuri teritoriale, unde reprezentarea e indirecta, si se alege in comun unul sau mai multi delegati la AG centrala...).
Cat despre forma procurii - mi se pare excesiv sa impui procura notariala. Daca organizatia cunoaste si are mostra de semnatura a fiecarui membru, poate verifica daca pare autentica, si in caz de suspiciune se poate da un mail sau un telefon la acel membru inante sa inceapa sedinta AG Sau chiar in timpul sedintei. Cel mai simplu e sa se ceara sa se trimita procurile / imputernicirile pe e-mail pe lista de discutii / grupul de discutii intern al asociatiei, care poate fi si un grup de facebook sau whatsapp etc. Asa vad toti inainte de inceperea sedintei cine zice ca reprezinta pe cine, si oricine are o suspiciune poate sa ii dea un mesaj celui care apare ca mandant sa verifice daca intr-adevar a facut el acea imputernicire... In felul asta foarte greu falsifici ceva fara sa se descopere....
Multumesc pentru parere si lamuriri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Membru in consiliul director poate fi reprezentat? Lucian_bz Lucian_bz Um membru al consiliului director poate face un mandat de reprezentare si vot pentru alta persoana care sa il reprezinte in cadrul unei sedinte a consiliului ... (vezi toată discuția)
Procura speciala ong costybracon costybracon Buna ziua Sunt voluntar la o Asociatie nonprofit, presedintele asociatiei calatoreste foarte mult, este cetatean britanic, Dansul ar dori sa facem o procura ... (vezi toată discuția)
Reprezentare juridica ong SPIRIDON_MIHAELA SPIRIDON_MIHAELA Intrebare: In cazul unui ong cu trei membri fondatori, aceeasi membri ai Consiliului Director, drept de semnatura si stampila pe acte ce reprezinta Asociatia ... (vezi toată discuția)