Sunt nascut pe 27.05.1960,am fost angajat in 20.07.1979(august) pana in prezent. Am lucrat la grupa I de munca(18ani).Cand pot beneficia de pensie normala sau anticipata?:-/
1. Pentru un barbat nascut in luna mai 1960 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. La ora actuala aveti un stagiu de cotizare (vechime in munca) de 34 de ani si 6 luni).
3. Pentru cei 18 ani lucrati in gr. I de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 9 ani (65 - 9 = 56 de ani);
- se adauga la stagiul de cotizare 4 ani si 6 luni (34/6 + 4/6 = 39 de ani).
4. Puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 56 de ani, in luna mai 2016.
5. - Pensia anticipata sau pensia anticipata partiala se poate solicita cu cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare.
- Cum varsta standard de pensionare pentru dvs. este de 65 de ani inseamna ca puteti solicita pensie anticipata sau anticipata partiala la varsta de 60 de ani.
- Dar dvs. nu mai puteti solicita pensie anticipata sau pensie anticipata partiala deoarece inainte de a implini 60 de ani (la 56 de ani) puteti solicita pensie pentru limita de varsta.
6. Dvs. faceti o greseala pe care o fac multe persoane care cred ca se poate solicita pensie anticipata sau pensia anticipata partiala cu 5 ani inainte de a implini varsta standard reduse de pensionare.
7. - Colegul meu v-a raspuns corect intrebarii dvs. dar dvs. fiind cantonat in eroarea pe care o faceti nu ati inteles cum se aplica prevederile legii.
- Cand un raspuns al nostru nu este in concordanta cu asteptarile dvs. nu trebuie sa va suparati pe noi care va ajutam sa interpretati corect prevederile legale.
8. - Asadar nu vi se ia dreptul de a beneficia de pensie anticipata sau anticipata partiala dar nu mai puteti beneficia de acest drept deoarece inainde de a implini 60 de ani sunteti deja pensionat pentru limita de varsta.
- Si inainte de 01.01.2011, cand era in vigoare Legea 19/2000, exista aceeasi prevedere legala cu privire la solicitarea pensiei anticipate sau anticipate partiale.
Varsta pensionare
laumotor
Am 52 ani, o vechime in munca de 33 ani din care 14 la grupa 1 de munca. Intrebare: pot beneficia de pensionare anticipata? din punctul meu de vedere, 33+7=40 ... (vezi toată discuția)
Pensie
oana8385
Buna ziua,
Numele meu este Oprisan Lucica am 56 de ani (04.06.1956), am 3 copii, am lucrat 17 ani, 3 luni si 5 zile dintre care 12 ani, 10 luni si 29 zile ... (vezi toată discuția)