avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Scutire impozit local: un proprietar decedat iar ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Scutire impozit local: un proprietar decedat iar celalat proprietar cu handicap accentuat

Buna ziua,

As dori o lamurire din partea dumneavoastra in legatura cu umatoarea situatie, daca se poate.

Parintii mei au cumparat impreuna un apartament in 1991, ambii fiind trecuti ca proprietari pe actul de proprietate. In 1993 tatal a decedat, iar din 1995 mama poseda un certificat de handicap accentuat.
In ceea ce priveste plata impozitului pe apartament mama este scutita pentru 50% din valoarea impozitului dar a fost nevoita sa plateasca 50% reprezentand partea tatalui care este decedat.
Intrebarea mea este daca nu ar trebui sa fie scutita 100% de la plata impozitului si daca exista vreo cale sa-i fie restituita valoarea impozitului de 50% care l-a platit din 1995 pana in prezent pentru proprietarul care a decedat?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:30, 5 Ianuarie 2014
Trebuia sa faca succesiunea dupa decesul tatalui.
Initial desfasurati dezbaterea succesiunii,astfel incat mama dv sa devina unic proprietar asupra imobilului
Dupa obtinerea certificatului de mostenitor,urmeaza sa depuneti cerere si documente justificative la autoritatea fiscala,prin care mama dv,in temeiul art 26 din L nr 448/2006 sa beneficieze de facilitatra scutirii de la plata impozitului aferent imobil
In conditiile in care mama dv nu a dezbatut succesiunea,nu a depus certificatul de mostenitor asupra bunului imobil,nu exista posibilitatea recuperarii impozitului achitat pentru imobil
Deci doar dupa ce mama devine unicul proprietar va putea beneficia de reducere 100% la impozit iar cei 50% nu se mai pot recupera.
Eventualele facilitati legal prevazute,pot fi dispuse de administratia fiscala,numai dupa ce solicitantul ,face dvada ca este proprietarul bunului imobil si depune documentele justificative ca este detinatorul unui certificat de incadrare in grad de handicap,respectiv beneficiaza de facilitatile prevazute de codul fiscal si legea nr 448/2006

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutiri taxe si impozite la persoane cu handicap accentuat catanasalexandru catanasalexandru mama mea are handicap accentuat .Ce acte sunt necesare sa depui la primarie pentru a beneficia de scutire la impozite daca casa nu este intabulata si tatal meu ... (vezi toată discuția)
Facilitati fiscale persoane handicap ContSters378867 ContSters378867 Buna ziua! ma adresez dumneavoastra cu urmatoarea situatie. Sunt persoana cu un handicap grav, si doresc sa stiu cum pot beneficia de scutirea platii ... (vezi toată discuția)
Scutire taxe si impozite ciorasteanustanel ciorasteanustanel Mama este cu handicap grav si tatal este decedat. Pentru casa si terenul pe care l-au avut impreuna va plati impozit? Mentionez ca nu s-a dezbatut mostenirea ... (vezi toată discuția)