avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatii de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatii de locatari

Buna seara,
indraznesc sa va rog sa ma ajutati cu niste informatii.
Domiciliez in Austria si am in proprietate in Ploiesti un apartament in care locuieste mama mea.
Pe scara blocului locuiesc in majoritate persoane in varsta.
Sunt mereu informata ca d-na administratora si-a cumulat tot restul de functii (presedinte si comitet) fiind singura care ia hotarari referitoare la tot ce tine de cheltuieli si administrare de fonduri. La subsolul scarii exista un spatiu mare si reamenajat de dansa , care a fost inchiriat tot de d-sa , fara nici un fel de informatii prealabile sau fara a se consulta cu locatarii scarii.
Absolut totul hotaraste singura si profita de faptul ca locatarii in varsta fiind, nu isi doresc decat linistea zilelor ce le-au mai ramas si nu vor sa vina in conflict cu unica administratora + presedinta+ comiteta de scara++++
Am incercat sa discut cu ea, d-na are si o firma privata de consultanta, si a spus clar ca ea hotareste totul fara explicatii si argumentari, inchizand si convorbirea telefonica.
Nu exista sedinte, procese verbale iar chiria care se incaseaza de la spatiul subsolului este atat de mica incat orisicine se intreaba ce este la mijloc. Lumea este nemultumita dar nimeni nu reactioneza de teama sa aiba neplaceri sau sa se trezeasca cu cheltuieli suplimentare la intretinere.
Este inadmisibil ce se intampla acolo si cum se profita de bunatatea oamenilor care si asa abia isi duc zilele cu pensii de mizerie.

Va rog sa ma ajutati si sa ma informati cum as putae aduce putina disciplina in tot ce se intampla acolo.In februarie voi pleca acolo si nu stiu cum as putea aborda problema in numele locatarilor; nu stiu nimic legat de legislatia referitoare la acest aspect.
Cum sa intervin ?
Nu pot sa-i las pe oamenii aceeia sa vad cum sunt folositi si manipulati in scopuri personale.

Va multumesc din tot sufletul, cu respect, Noorux
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:01, 6 Ianuarie 2014
La nivelul fiecarei primarii exista serviciul de indrumare si sprijin asociatii de proprietari
Infiintarea,activitatea si functionarea asociatiilor de proprietari este reglementata de catre legea nr 230/2007 si norma acesteia de aplicare HG nr 1588/2007
Aspectele mentionate probeaza incalcarea normelor in domeniu,astfel ca persoana care exercita responsabilitatea si atributiile de administrator de imobil,trebuie sa fie pentru inceput atestata si sa detina raport juridic de munca incheiat cu asociatia de proprietari
Administratorul de imobil este angajat al asociatiei de proprietari,fiind factor de executie
Normele in vigoare nu permit ca aceiasi persoana,in cadrul aceleiasi asociatii de proprietari ,
sa exercite responsabilitatea de presedinte de asociatie=factor de decizie si de administrator de imobil=factor executional
Sesizati oficial serviciul specializat din primarie,in vederea demararii unor verificari la fata locului
In primul rand trebuie sa ne spuneti daca in blocul mamei dv. exista asociatie de proprietari legal constituita.
Daca DA, atunci legea care reglementeaza activitatea intr-o asemenea asociatie de proprietari este L 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a acestei legi.
Daca NU, atunci proprietarii ar trebui sa se organizeze in baza acestei legi si sa infiinteze asociatia de proprietari.

Intr-o vizita scurta, fie ea si de cateva saptamani, nu puteti sa faceti mare lucru, daca proprietarii nu sunt interesati in mod real sa schimbe lucrurile. Dv. o sa plecati si "tartorul sef" va ramane si isi va relua obiceiurile.
Primaria acorda asistenta foarte slabuta, aproape de zero si, la fel ca si dv., vine, constata, da indicatii si apoi....pleaca. Oamenii raman pe cap cu aceleasi probleme, daca persoana administratorei nu se schimba.

E clar ca acolo lucrurile nu stau cum ar trebui si nu ne trebuie prea multe amanunte ca sa ne dam seama de asta. Dar cu adevarat puteti face ceva pentru acei oameni, inclusiv pentru mama dv., daca ii puteti determina pe ei sa vrea si sa si actioneze pentru a schimba lucrurile, pentru ca ei raman acolo si pe ei ii afecteaza cum se organizeaza sau daca nu se organizeaza corespunzator.

Concret nu va pot spune cu ce sa incepeti, dar cititi legea si HG despre care v-am scris si veti vedea cum trebuie organizata treaba si daca in mod real administratora respectiva poate respecta aceste reglementari legale si daca proprietarii vor sa schimbe lucrurile.
Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2014
elga50, moderator
elga50 a scris:

Primaria acorda asistenta foarte slabuta, aproape de zero

Doamna Elena,nu este general valabil ca serviciul din primarie nu este sensibil la problemele cu care se confrunta proprietarii
Cel putin in sectorul 1,exista un serviciu cu inspectori tineri ,dar cu o sefa de serviciu care stapaneste normele in vigoare,care analizeaza atent fiecare sesizare ,dispune verificari si in cazuri motivate a dispus inclusiv sanctionarea individuala a presedintelui de asociatie

Ynocentta
pentru ca laudati asa de mult sectorul 1 , am sa ma laud si eu cu sectorul 3 : este cel mai " receptiv " in ale asociatiilor de proprietari .
DACA stiti cata dreptate are Doamna elga , iar cand Dumneavoastra indicati sa se adreseze acestor servicii din primarii ," totul se rezolva imediat " sa fim seriosi
Haideti sa cerem parerea si altor persoane care au apelat la aceste servicii si sa vedeti cu ce surpriza va treziti
Doamna / Domnul respectiv a cerut un ajutor cu ce ar trebui sa faca , pai daca solicita aceste servicii de Primarie , trebuie sa se mute inapoi in Romania , cam singurul raspuns ar fi acela dat de Doamna elga , dar aici exista un impediment : oamenii ( proprietarii din acel bloc ) care nu stiu cat de receptivi vor fi.
Va contrazic Doamna @elga50, nu este aproape de zero, chiar este ZERO.

Alte discuții în legătură

Contract apa andrale andrale o persoana locuieste intr-un bloc unde nu exista asociatie de proprietari. Furnizorul de apa spune ca suntem obligati sa ne constituim in asociatie sau sa ... (vezi toată discuția)
Divizarea asociatiei de proprietari przybilla przybilla Buna ziua tuturor. Exista in prezent o asociatie de proprietari a unui bloc format din 3 scari. Din fericire toate facturile se platesc deja separat pe ... (vezi toată discuția)
Schimbare administrator bloc irinastnciu irinastnciu Exista posibilitatea infiintarii unei asociatie de scara? Datorita unor mari nemultumiri referitoare la acuala administratora de bloc care zice dansa este si ... (vezi toată discuția)