Conform articolului 1.103 din Noul Cod civil, dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an, în principiu, de la data decesului. Timp de un an, moştenitorii pot declara că acceptă sau renunţă la moştenire.
Deci termenul de un an este pentru acceptarea moştenirii, nu pentru dezbaterea succesiunii. Dezbaterea succesiunii este imprescriptibilă, deci poate fi făcută oricând, indiferent cât timp a trecut de la data decesului defunctului.
Deşi poate fi făcută şi mai târziu, e mai avantajos ca dezbaterea succesiunii să aibă loc în termen de 2 ani de la data decesului defunctului, întrucât în acest caz nu se mai percepe la notariat un impozit de 1% din valoarea bunurilor ce compun masa succesorală.
Succesiune
laurca
as dorii daca se poate o clarificare
daca in perioada de 6 luni nu se deschide succesiunea ,unul dintre ce-i 3 care suntem trecuti pe testament,ne doreste ... (vezi toată discuția)
Mostenire
caradis
Buna ziua . In anul 2013 cumnatul si sora mea au facut actiune in instanta impotriva mea pentru a locui in imobilul mostenire de la parinti. Pentru sora nu ... (vezi toată discuția)