Buna ziua ! La data de 26.01.2011, fiul meu a fost operat pe creier ( tumora) la Spitalul privat Euroclinic, el fiind asigurat.Operatia a costat 27000 lei, si am fost informati ca, fiind asigurat conform contractului individual de munca, spitalul va deconta parte din costurile operatiei.Am facut numeroase adrese catre Ministerul Snatatii, care Casa de Aigurari de Sanatate precum si catre spitalul Euroclinic, insa arunca vina unul pe celalalt( urata practica impamantanita in aceasta tara, imi pare rau ca sunt cetatean al ei).Ma pregateam sa actionez in instanta aceste institutii, cand mi-am dat seama ca s-a schimbat codul de procedura civila..si anume a fost introdusa medierea, despre care nu stiu nimic.Va rog daca doriti si puteti, sa ma lamuriti si pe mine, ba mai mult decat atat, va rog sa-mi spuneti care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez si care sunt costurile.Bag seama ca daca introduceam actiune la Tribunal, nu plateam nimic, asadar cu aceasta mediere trebuie sa umblam la portofel, sau poate nu , astept raspunsul Dvs.Si va rog sa-mi spuneti daca pe perioada medierii prescriptia se ridica.Noi implinim 3 ani de la operatie pe 26.01.2014...Va multumesc si va doresc un An Nou cu multa sanatate si multe realizari !
In actiunile civile,este obligatorie parcurgerea procedurii de mediere
Onorariul mediatorului, ca si alte costuri care pot aparea pe parcursul medierii, sunt platite de toate partile din mediere.
Valoarea onorariului se calculeaza in functie de obiectul conflictului, complexitatea spetei, timpul estimat afectat solutionarii.
Partile si mediatorul negociaza onorariul, partile avand posibilitatea sa opteze pentru un tarif orar, unul pe sedinta de mediere sau pe toata medierea, precum si modalitatea de plata.
Multumesc , insa doream sa stiu pasii care-i am de parcurs...si din cate am citit, informarea nu se plateste...dupa care poti cere judecarea problemei la nivel de instanta ! Va rog sa ma lamuriti, multumesc
Doamna Cristescu, aveti dreptate- informarea cu privire la avantajele medierii este gratuita. In cele mai multe cazuri insa partea solicitanta nu poate aduce cu sine partea solicitata la sedinta de informare si atunci partea solicitanta (adica dvs) il mandateaza pe mediator sa faca toate eforturile pentru a informa cealalta parte despre invitatia partii solicitante si de a o aduce la sedinta de informare. Aceste eforturi se realizeaza in urma semnarii unui contract de pre-mediere prin care mediatorul solicita o taxa de pregatire a medierii. Aceasta taxa o plateste partea solicitanta adica dvs. Pasii urmati de dvs sunt: contactarea unui mediator, semnarea unei solicitari cu privire la sedinta de informare, semnarea contractului de pre-mediere, discutie cu mediatorul cu privire la cazul dvs, etc.
Puteti depune actiunea in instanta si la primul termen sa prezentati "Procesul verbal de informare" eliberat de mediator. Intre timp invitati institutiile la mediere si daca se prezinta parcurgeti procedura de informare (gratuit) in urma careia decideti daca mergeti mai departe prin mediere sau prin instanta. Daca va refuza sau nu doriti sa ii invitati Dvs , apelati la serviciile unui mediator sa ii invite caz in care veti achita niste costuri (nu foarte mari). Daca in urma invitatiei institutiile nu se prezinta mediatorul va elibera un PV. Problema pe care o vad eu este ca Euroclinic ar putea accepta medierea (deoarece nu cred ca si-ar dori sa isi strice reputatia intr-un proces public) insa cu institutiile de stat e cam complicat pentru ca au o mare teama sa isi asume decizii de acest fel.
Acum am inteles si va multumesc ! Totodata inteleg din ce in ce mai bine ca traiesc in Romania si asta ne ocupa tot timpul ! Iata o pierdere de timp si bani, cand rezolvarea se gaseste in respectarea legii ! Asta e....Va doresc o seara placuta !