Sunt intreprindere individuala si m-am saturat de ani de zile sa tot platesc aiurea dobanzi si penalitati la ANAF. Asa ca imediat ce primesc vreo misiva, chiar dau fuga sa o platesc!
Astazi am ramas insa absolut perplexa! Am primit si eu si o prietena care si-a radiat PFA-ul cate o misiva cu calcule abracadabrante de penalitati si dobanzi din perioadele 2008-2011, respectiv 2012.
In ianuarie 2013 cand am fost la ANAF am platit ABSOLUT TOT CE APAREA IN PROGRAM. Prietena care si-a radiat PFA-ul a platit, de asemenea, inainte de a pleca din tara tot ce aparea in fisa contribuabilului.
De unde tot scot astia sume de plata? Ajuta sa fac contestatie? Am vreun temei legal? Pentru a preveni astfel de situatii, ajuta cu ceva sa solicit in scris de acum inainte sa fiu informata cu privire la TOATE sumele datorate? Alte idei pentru a opri abuzurile sistematice ale statului impotriva contribuabililor?
(in paranteza spus, acum cativa ani merg la ANAF la casierie, platesc ce apare in decizia de impunere si plec linistita acasa. Dupa cateva luni, hopa, hartiuta cu obligatii de plata accesorii. Merg cu chitanta la biroul de asistenta contribuabili si mi se explica in mod candid ca ce am platit eu (da, intamplator aceeasi suma ca si in decizia de impunere) a fost platit in contul de plati anticipate iar suma pentru regularizari figura in continuare restanta si s-au tot aplicat penalitati. Adica aia de la casierie a gresit contul, eu am dat statului cadou bani inainte la care NU mi s-a dat nicio dobanda si acelasi kkt de stat imi aplica penalitati la suma pe care o crede restanta. M-AM SATURAT SA FIU ABUZATA DE STAT!!!!!)
în opinia mea, cred ca se impune a lua urgent o serie de măsuri :
1) o perfecta ordine în toate ”miscarile” din societate, o documentare aprofundata si o evidenta stricta ;
2) vorbiti mai putin cu cei de la ghiseu daca acestia nu sunt seriosi (vorbele nu pot fi ”cusute” la dosar, nu pot fi probe daca nu îndeplinesc anumite cerinte) : nimeni nu va recunoaste vorba.Treceti la fapte : contestati în termen legal toate actele ANAF (în dublu exemplar si cu nr. de înregistrare) ce le verificati si constatati ca sunt netemeinice, nelegale ba chiar abuzive sa platesti ”una” si sa ti se înregistreze ”alta” etc etc ;
3) nu va repeziti imediat la plata pretentiilor absurde/aberante/pretinse/abuzive etc etc Verificati bine, documentati-va aprofundat, solicitati în scris cu nr. de înregistrare toate informatiile de care aveti nevoie : mai putina vorba cu acei functionari si mai multa actiune scrisa acolo unde este nevoie;
4) problema cu ”aia de la caserie . . . ” : dvs. ati primit un document scris pt. a merge la casierie si a achita o anumita suma de bani pt. ceva concret, ceva ce avea un cod.Verificati respectivul document atât înainte cât si după achitarea sumei la casierie : solicitati anularea sau contestati toate posibelele documente eliberate de casierie gresit înregistrate;
5) unele acte pot fi gresite/greseli ale unora din functionarii ANAF, altele . . . ;
6) DA, ajută : faceti contestatie imediat si depuneti-o cu nr. de înregistrare.Sunt obligati s-o solutioneze si sa va comunice un raspuns (a se vedea Codul Fiscal cu modificarile la zi).Va doresc o zi senină!