Buna ziua,
va rog sa ma ajutati: intr-o institutie publica avand personal contractual, se poate solicita transferul pe postul unei colege care urmeaza sa intre in prenatal si apoi in concediu de crestere a copilului, cu salarizarea avuta de aceasta si daca da, care sunt conditiile sau termenii legali prin care se poate realiza acest lucru? Vorbim de doi referenti cu studii medii care nu au acelasi salariu, iar ideea ar fi ca cel care o inlocuieste pe colega aflata in CIC sa primeasca si salariul acesteia, numai in perioada cat aceasta este in CIC, urmand ca la reintoarcerea din CIC cel care i-a tinut locul sa revina pe postul avut initial si cu salariul sau. Multumesc! =D>
Daca angajam pe cineva acel cineva va avea prin ocuparea postului salariul mai mare decat al angajatei actuale, iar ideea era sa o ajutam pe aceasta angajata sa ocupe postul colegei care va pleca in CIC si sa ii putem da salariul acesteia macar perioada CIC.
Prin cumul de functii este posibil sa ii crestem si salariul angajatei actuale, iar legat de imputernicire: ce fel de imputernicire, nu am auzit de asa ceva pana acum?
Imi pare rau sa va spun dar nu se poate asa ceva. In conformitate cu codul muncii, este permisa delegare sau detasarea, dar persoana isi pastreaza salariul avut. Doar in cazul detasarii poate fi acordata o indemnizatie suplimentara stabilita de angajator, insa acest angajator la care a fost detasat angajatul trebuie sa fie altul decat cel de la care se face detasarea, adica unul nou.
Art. 42 C.muncii
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.
(2) Pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.
Art. 45 C.muncii
Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.
Totusi, articolele indicate se refera mai mult la modificarea unilaterala a contractului si nu la cea prin care se face prin vointa ambelor parti. In conformitate cu Art. 41, alin.1 din C. muncii ,,Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor''.
Asadar, eventual puteti modifica contractul individual de munca al angajatului respectiv, cu acordul lui, prevazand pe o perioada limitata si atributiile pe care le avea persoana ce a intrat in concediu si mentionand in acelasi contract si un nou salariu mai mare, tot temporar.
Fiind vorba despre o institutie bugetara, salariile sunt stabilite prin lege si nu prin negociere.
Daca la angajare se acorda un salariu mai mare , atunci nu exista niciun impediment .