avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

Buna ziua,

As dorii si eu o solutie pentru urmatoarea problema:
Sotia mea este angajata de la 01.01.2014 la un spital(de stat) si a vorbit de CO cu sefa ei,noi deja avem biletele luate in august pentru concediu iar sotiei I s-a spus ca nu poate sa-si ea concediu in acea perioada.
Va rog sa-mi spuneti ce solutii exista,legal,poate sa-si ea un concediu fara plata pentru cele 5 zile cit suntem in concediu sau exista alte variante?

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Stefan Banica , utilizator 12:49, 9 Ianuarie 2014
Sa inteleg ca nu s-a confruntat nimeni cu aceasta problema???
1. Efectuarea concediului de odihna se realizeaza pe baza unei programari stabilite de angajator, dupa consultarea salariatului, pana la sfarsitul anului pentru care se acorda. In situatia in care concediul de odihna se efectueaza in baza unei programari colective, angajatorul este obligat sa consulte sindicatul sau, dupa caz, reprezentanti salariatilor, inainte de a stabili perioada de concediu.

2. Avan din vedere ca , sotia dvs este angajata de la 01.01.2014, nu avea cum sa intre in programarea CO deja efectuata.

3. Exista si posibilitatea sa solicite acordarea unui CFP de 5 zile.
Acest lucru este valabil chiar daca ea vine de la alt loc de munca ,deci nu are intrerupere in activitate?Dupa cum stiu eu dupa 6 luni de munca are dreptul la concediu atunci cum face deoarece nu cred ca nu are dreptul la concediu de odihna chiar daca cei de acolo si-au facut deja programarile pentru anul in curs.
Cazul nostrum este un caz mai special deoarece sotia mea este farmacist in anul I de rezidentiat deci nu este farmacist resident stfel incit ea o sa lipseasca foarte mult de la munca deoarece are cursuri si examene deci eu cred ca programarile celorlalti colegi ai ei,care nu sunt in aceiasi situatie,ar trebui sa se faca fara a tine cont de ea(ca si cind nu ar fi angajata acolo) deoarece nu are nimeni cum sa stie cind lipseste ea de la locul de munca.
Nu scrie nicaieri ca dupa 6 luni de zile un salariat are dreptul la CO.

CO se poate lua si dupa o luna de activitate.

In sectorul bugetar, uzanta este ca trebuie sa-si gaseasca inlocuitor pe perioada respectiva. cred ca daca isi gaseste un inlocuitor , atunci poate lua CO fara niciun impediment din partea angajatorului.
Aveti dreptate insa pe perioada cursurilor cine o inlocuieste ?Deoarece toti angajatii si-au facut deja programarile,asta inseamna ca ei si-au gasit deja inlocuitori fara sa o puna in calcul pe ea,asta deoarece ea nu exista pina in momentul de fata.
Inteleg ca este destul de complicate aceasta situatie iar rezolvarea in cazul in care nu I se accepta CO este sa-si ia medical,fara plata sau de studii .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna rusenadelin rusenadelin cind am dreptul la concediu de odihna ca am deja 1 an si nu am dreptul (vezi toată discuția)
Concediu ramas din 2010. angajatorul ma obliga sa il iau pana la 1 mai. rakan rakan Lucrez de 1 an la firma asta deci e prima oara cand ma intalnesc cu aceasta problema care se pare ca este o uzanta folosita de ani de zile in firma: la ... (vezi toată discuția)
Concediu cukrasz_kata cukrasz_kata Un angajat nou dupa cat timp ara dreptul la concediu de odihna? (vezi toată discuția)