Urmarea unei hotarari judecatoresti definitive am fost reincadrat in functie publica, eliberat in mod nelegal. Hotararea prevedea si plata drepturilor salariale de la eliberare din functie pana la reincadrarea efectiva, insa angajatorul dupa mai bine de 15 zile emite o dispozitie de plata a drepturilor, esalonat pe 5 ani (5%; 10%; 25; 25%; 35%). Apreciez ca este incorect deoarece repararea drepturilor nu a fost integrala, tinand cont de principiul repunerii in situatia anterioara ca efect al anularii actului. Care ar fi solutia:executarea silita, plangera penala, o noua actiune pentru "obligatia de a face",....?
Potrivit actelor normative in vigoare (OUG nr.92/2012):
Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013, se va realiza astfel:
a)în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;
b)în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;
c)în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
d)în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
e)în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu.
Prin urmare, nu vad unde este nelegalitatea acelei decizii daca a respectat prevederile legale.
Solutie nu prea exista, atata timp cat actul normativ este in vigoare.
oK! insa art. 24 din Legea nr. 554/2004 ma e valabil (ori e aborogat de Ordonata Grabita de Guvern)?!
Totusi, speta nu se refera la drepturile (sporuri, prime s.a.a.) prevazute in CCM/ACM neacordate de angajator salariatilor din sistemul bugetar, dar care au fost obtinute prin hotarare judecatoresca ci la o despagubire care reprezinta salariul, ca efect al restabilirii unei ordini de drept incalcata; creanta avand caracterul unui bun, in sensul art. 1 din Protocolul 1 la Conv. pt. apararea dr. omului.
...!?
Inteleg ca dumneavoastra aveti o hotarare judecatoreasca privind reintegrarea in munca care se pune in aplicare in max. 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata ( art.261 din Codul Muncii) deci, plata drepturilor salariale cuvenite se face in acest termen.
Vedeti si Decizia Curtii Constitutionale nr.355/22.03.2011 care zice ca ţinând cont de intenţia legiuitorului, este evident că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar nu vizează ipoteza art. 78 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, ci ipoteza unor drepturi salariale suplimentare obţinute prin legi speciale.
II. Persoanele care au câştigat în instanţă drepturi salariale ca urmare a concedierii, după ce instanţa de judecată a stabilit că aceasta a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, aşa cum este prevăzut în art. 78 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, se află în altă situaţie juridică decât cea vizată de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2008 şi de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009.
Potrivit prevederilor invocate din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, în cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanţa va dispune anularea ei şi va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, iar la solicitarea salariatului instanţa care a dispus anularea concedierii va repune părţile în situaţia anterioară emiterii actului de concediere.
Potrivit principiului de drept quod nullum est, nullum producit effectum, consecinţele juridice ale aplicării sancţiunii nulităţii constau, pe de o parte, în lipsirea actului de efectele contrarii normelor ce ar fi trebuit avute în vedere la încheierea sa şi, pe de altă parte, în restabilirea legalităţii.
Or, restabilirea legalităţii, ca efect al nulităţii, implică restabilirea situaţiei anterioare. Aceasta presupune ca persoana în cauză, ca urmare a anulării concedierii, să ajungă la situaţia de a-şi recupera toate drepturile de care a fost deposedată prin actul nelegal al angajatorului, respectiv să îşi recupereze statutul de salariat, funcţia sau postul, locul de muncă, să primească salariul retroactiv cu titlu de despăgubiri şi celelalte drepturi de care ar fi beneficiat.
Solutia la problema dumneavoastra este plangerea penala (vedeti art.262 si 263 din Codul Muncii).
Drepturi salariale
adudu
buna ziua
in urma unei sentinte civile pronuntata de tribunal in luna octombrie 2010, o institutie publica este obligata sa plateasca unui salariat (personal ... (vezi toată discuția)