avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Drepturile si obligatiile salariat - angajator
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Drepturile si obligatiile salariat - angajator

Urmarea unei hotarari judecatoresti definitive am fost reincadrat in functie publica, eliberat in mod nelegal. Hotararea prevedea si plata drepturilor salariale de la eliberare din functie pana la reincadrarea efectiva, insa angajatorul dupa mai bine de 15 zile emite o dispozitie de plata a drepturilor, esalonat pe 5 ani (5%; 10%; 25; 25%; 35%). Apreciez ca este incorect deoarece repararea drepturilor nu a fost integrala, tinand cont de principiul repunerii in situatia anterioara ca efect al anularii actului. Care ar fi solutia:executarea silita, plangera penala, o noua actiune pentru "obligatia de a face",....?
OG 22/2002 actualizata precum si Decizia nr. 355 din 22 martie 2011 pct. II privind plata drepturilor salariale castigate in instanta in urma anularii deciziei de concediere si rencadrarea in functia detinuta anterior, iti spune ceva?
1. Nu cred ca este cazul sa-mi vorbiti la persoana intai , chiar daca suntem pe un Forum.

2. Mi-am expus deja punctul de vedere cu privire la Decizia Curtii Constitutionale. Citit ce a decis instanta constitutionala si nu motivarea acesteia.

Din stiu, se pune in executare dispozitivul si nu motoivarea.
Multumesc pentu consultanta si incurajare. Intre timp am atacat dispozitia de esalonare la plata si am obtinut o solutionarea favorabila; instanta obligand angajatorul la plata integrala a despagubirilor (reprezentand drepturile banesti aferente functiei detinute anterior eliberarii din functie).
Nu cred ca sunt chiar procesoman, insa, teoretic, as avea dreptul sa-i cer si ceva dobanzi, penalitati ? Nu prea stiu reglementarea legala (cuantum, temei).
Aveti dreptul sa solicitati sumele respective indexate, majorate şi actualizate.

Prin Decizia nr. 2/2014, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, stabilind că:

“În aplicarea dispoziţiilor art. 1082 şi art. 1088 din Codul civil din anul 1864, respectiv art. 1531 alin. (1), alin. (2) teza I şi art. 1535 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, pot fi acordate daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar în condiţiile art. 1 şi art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 230/2011, cu modificările şi completările ulterioare.”
Da, insa in cazul meu eu am castigat, prin instanta , plata integrala . Totusi, debitorul-angajatorul, nu a inteles sa execute integral, de buna voie, hotararea de reintegrare si plata a drepturilor, vitregindu-ma inca o data de un drept. Pe tot acest interval de timp eu raman tot cu ,,buza umflata,, cu nervi, timp, bani, hartii,drumuri....?!.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicarea oug 115/2023 pentru despagubirile castigate in urma hotararii judecatoresti executorii AncaBac AncaBac In urma unei hotărâri judecătorești executorii s-a stabilit că: „obligă pârâta la plata unei despăgubiri egală cu salariile indexate, majorate și ... (vezi toată discuția)
Cum sunt achitate drepturile salariale castigate in instanta claris05desi claris05desi In anul 2011 am fost disponibilizat, am contestestat in instanta respectiva decizie care in urma unui proces desfasurat, am castigat definit si irevocabil ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale adudu adudu buna ziua in urma unei sentinte civile pronuntata de tribunal in luna octombrie 2010, o institutie publica este obligata sa plateasca unui salariat (personal ... (vezi toată discuția)