avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Drepturile si obligatiile salariat - angajator
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Drepturile si obligatiile salariat - angajator

Urmarea unei hotarari judecatoresti definitive am fost reincadrat in functie publica, eliberat in mod nelegal. Hotararea prevedea si plata drepturilor salariale de la eliberare din functie pana la reincadrarea efectiva, insa angajatorul dupa mai bine de 15 zile emite o dispozitie de plata a drepturilor, esalonat pe 5 ani (5%; 10%; 25; 25%; 35%). Apreciez ca este incorect deoarece repararea drepturilor nu a fost integrala, tinand cont de principiul repunerii in situatia anterioara ca efect al anularii actului. Care ar fi solutia:executarea silita, plangera penala, o noua actiune pentru "obligatia de a face",....?
Nu are niciun efect plangerea penala , intrucat este vorba despre executarea unei hotarari judecatoresti care are la baza un act normativ neabrogat si constituțional.

Prin Decizia respectiva se respinge, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar,
salut remarca lui Carmen! Intradevar pe de o parte este vorba de efectul unui act administrativ declarat nul si nu de revendicare unor drepturi salariale, iar pe de alta parte vorbim despre despagugubiri, insemnand contravalaoarea salariului si nu de unele drepturi salariale (conexe) revendicate pe cale judecatoreasca care, desi convenite ori reglementate , nu ar fi fost acordate.
Nu inteleg achiesarea unor specialisti la prevederile OUG nr. 71/2009, cu atat mai mult la prevedrile OUG nr. 92/2012. Ce rost ar mai avea art. 24 din Legea nr. 53/2003, art. 622 din NCpr.civ. , atunci cand vorbim despre "concediere/eliberara ilegala din functie"!?
Multumesc!
Atata timp cat un act normativ este in vigoare , chiar nu vad unde este problema achiesarii la prevederile acestuia.

Nici Decizia invocata mai sus si niciun alt act normativ nu abroga sau declara neconstituționale prevederile actelor normative invocate in raspunsuri.
pentru freeelis:
"Nu are niciun efect plangerea penala , intrucat este vorba despre executarea unei hotarari judecatoresti care are la baza un act normativ neabrogat si constituțional".
Cu aceasta logica, inteleg ca este vorba de fapt de OUG 92/2012, dar aceasta nu abroga art. 24 din Legea nr. 554/2004 (care se completaza cu disp. NCPC), respectiv art. 261 din Legea nr. 53/2003.
"Plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar", se poate sa fi facut obiectul unor revendicari de drepturi salariale conexe, orin in speta de fata discutam despre esecutarea unei hotarari judecatoresti prin care s-a anulat un act ilegal de eliberare din functie si plata despagubirii , pentru punerea in situatia anterioara.
Multumesc:stunned:!


Aratati-mi textul de lege care nu include in OUG nr.71/2009 sau al OUG nr.92/2012 si acele despagubiri la care va referiti.

Angajatorul va invoca in apararea sa , in cazul plângerii penale, prevederile acestor acte normative.

Din cate cunosc, nicio institutie publica sau un conducatoar al unei astfel de institutii nu a fost tarsa la raspundere penala pentru astfel de motivatii ca si dvs.

Executatrea hotararii se va face conform acestor dispozitii si nu are nicio legatura cu Legea nr.554/2004.

Alte discuții în legătură

Aplicarea oug 115/2023 pentru despagubirile castigate in urma hotararii judecatoresti executorii AncaBac AncaBac In urma unei hotărâri judecătorești executorii s-a stabilit că: „obligă pârâta la plata unei despăgubiri egală cu salariile indexate, majorate și ... (vezi toată discuția)
Cum sunt achitate drepturile salariale castigate in instanta claris05desi claris05desi In anul 2011 am fost disponibilizat, am contestestat in instanta respectiva decizie care in urma unui proces desfasurat, am castigat definit si irevocabil ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale adudu adudu buna ziua in urma unei sentinte civile pronuntata de tribunal in luna octombrie 2010, o institutie publica este obligata sa plateasca unui salariat (personal ... (vezi toată discuția)