avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Mentiunea definitiva si irevocabila - mai e nevoie de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Mentiunea definitiva si irevocabila - mai e nevoie de ea?

Azi am fost la evidenta populatiei pentru a-mi reinnoi actul de identitate. Imobilul unde am domiciliul a fost obiectul unui partaj in anul 2002. Am prezentat sentinta prin care s-a atribuit in totalitate imobilul si mi s-a comunicat ca aceasta trebuie sa aiba mentiunea "definitiva si irevocabila" , aceasta avand doar mentiunea "definitiva" . Avand in vedere dispozitiile art. 8 din legea de punere in aplicare a NCPC mai am nevoie de o asemenea mentiune? Presupun ca actele necesare eliberarii cartii de identitate se gasesc enumerate intr-un act normativ. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:07, 14 Ianuarie 2014
Hotararea este definitiva si irevocabila.
Bineînțeles că nu mai este nevoie de mențiunea ”irevocabilă”.

În sistemul noului Cod de procedură civilă nu mai există hotărâri irevocabile, ci doar hotărâri definitive. Nicio instanță nu mai aplică în prezent mențiunea ”irevocabilă”, chiar dacă este vorba despre o hotărâre pronunțată într-un dosar introdus pe rolul ei anterior datei de intrare în vigoare a noului Cod de procedură civilă. Executarea hotărârilor judecătorești se face potrivit noilor dispoziții procesuale, prin urmare nu se mai poate pune problema că se execută hotărâri irevocabile.

Ați sesizat foarte bine, orice instituție la care se depun hotărâri judecătorești trebuie să coreleze prevederile legale cu care lucrează cu cele ale art. 8 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.
ART. 8
De la data intrării în vigoare a Codului de procedură civilă, referirile din cuprinsul actelor normative la hotărârea judecătorească "definitivă şi irevocabilă" sau, după caz, "irevocabilă" se vor înţelege ca fiind făcute la hotărârea judecătorească "definitivă"
Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punere in executare somatii de plata pronuntate anterior intrarii ncpc advsys advsys Buna ziua, Detinem hotarari avand ca obiect somatii de plata, anterior intrari ncpc era necesar ca instanta sa le declare definitive si irevocabile urmand ... (vezi toată discuția)
Sentinta definitiva si irevocabila sorana_g sorana_g Doresc sa stiu ce trebuie sa depun la Judecatorie ptr a obtine mentiunea \\"definitiva si irevocabila\\" pe o sentinta. Cat este taxa de timbru si ce depun pe ... (vezi toată discuția)
Ce fac cu o hotãrâre definitivã ºi irevocabilã prin nerecurare? dan08 dan08 buna seara.o intrebare am si eu.Daca de la comunicare in scris a unei hotarari judecatoresti nu sa facut recurs,ea este definitiva si irevocabila, trebuie ... (vezi toată discuția)