avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general FOARTE URGENT - MANOPERA IN SITUATIILE DE LUCRARI IN ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

FOARTE URGENT - MANOPERA IN SITUATIILE DE LUCRARI IN CONSTRUCTII

Am intrebat trei persoane care lucreaza la firme de costructii diferite si toate mi-au spus acelasi lucru: cheltuielile directe cu materialele si manopera trebuie sa fie egale cu totalul din situatiile de lucrari din cursul lunii. Cheltuielile cu materialele dau, sunt ok, nu contest consumul specific – cantitativ; preturile sunt cele reale, se foloseste metoda FIFO. Insa, inginerii de la firma sustin ca manopera este dupa normativ. Inteleg ca normarea, ca timp, este stabilita. Dar tariful nu este in functie de ce angajati sunt la firma si ce salarii iau??? Cum pot sa accept salarii cu 50-100-200% mai mari (sau si mai mici) in situatiile de lucrari fata de cele reale - din pontaj/stat de plata? Eu stiu ca situatia de lucrari contine date efective, realizate, nu date din norme ???...
1. Va rog sa ma lamuriti si pe mine care este baza legala pentru cheltuielile din situatiile de lucrari in domeniul constructiilor si cum verific situatiile, corelatiile, etc. Precizez: nu vorbesc de antecalcul, ci de situatiile de lucrari intocmite dupa realizarea lucrarilor.
2. La diferenta de cheltuieli cu salariile, neinregistrata in contabilitate si nedeclarata in D100, poate fiscul sa imi calculeze contributii suplimentare, majorari, altceva?
3. Ma tem ca se poate spune ca diferenta reprezita munca la negru?...
4. Cineva mi-a spus ca la o firma s-a confiscat diferenta?...
5. La o lucrare la care este stabilit un pret fix prin contract/comanda acceptata un inginer sustine ca nu mai trebuie situatie de lucrari?! Eu stiu, dupa Codul fiscal, ca orice serviciu trebuie sa aiba o situatie, o calculatie... pt facturare stiam ca sunt necesare aceste lucrari acceptate de ambele parti contractante. corect?
Astept raspunsul dv urgent, va rog! Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: iuli-ana , utilizator 12:17, 19 Decembrie 2012
Baza legala este contractul semnat intre cel doua parti. iar pentru o prestare de serviciu trebuie sa se ataseze un deviz de lucrari care poate fi acceptat sau nu de beneficiar.
Sunt de acord ca la baza este un contract, corect.
Insa in contract nu sunt prevazute in suma fixa cheltuielile cu manopera. Ce nu inteleg eu e care e baza legala sa ma oblige sa accept aceste situatii de lucrari cu manopera in valoare mai mare fata de pontajul dat tot de acest compartiment la contabilitate. Sunt doua documente emise de acelasi compartiment, cu doua valori diferite pentru manopera. Nu e corect. #-o
In general se merge pe negociere, este posibil ca sa nu va recuperati toata manopera sau toate celelalte cheltuieli printr-un contract, pt ca ati fi pusi in situatia de a pierde un contract si atunci se accepta si astfel de situatii .
Va puteti recupera manopera dar nu mai jos de salariu minim pe economie. Nu este legiferata aceasta manopera. Ideal ar fi sa va recuperati manopera efectiva, dar nu intotdeauna se intimpla asa.
Daca deja s-a incheiat contractul, nu mai aveti altceva de facut decat sa luati lucrurile ca atare iar partea tehnica sa va prezinte situatia de lucrari partiala sau finala semnata de constructor si beneficiar. In baza acestei situatii se emite factura care se inregistreaza in contabilitate.

Multumesc pentru raspuns. Stiu ca se merge pe negociere, asta la incheierea contractului si apoi la realizarea lucrarilor contractul trebuie respectat.
Dar nu m-am lamurit: partea tehnica imi da, intr-adevar, o situatie de lucrari, partiala sau finala, dar inscrie manopera normata si nu manopera efectiva. Eu consider ca diferenta de manopera se reflecta in profitul sau pierderea din situatia de lucrari, partea tehnica sustine ca se reflecta in diferenta de manopera. Nu e normal sa scrie la manopera ca foloseste 2 ingineri, cand el nu foloseste decat muncitori. Eu inteleg normarea muncii ca norma de timp, dar nu pot sa accept sa imi scrie niste tarife ireale si sa mareasca manopera cu 100-200 % in situatia de lucrari fata de salariile comunicate la contabilitate - tot de tehnic.
In cazul realizarii unei lucrari exista manopera directa, cea care apartine muncitorilor , nu are cum sa lipseasca din deviz aceasta rubrica, Sa inteleg ca s-a trecut manopera ingineri si ca ei vor sa fie salarizati in functie de manopera incasata, adica toata manopera sa o repartizati lor prin stat de plata?
Nu este corect. In primul rand ca nu justifica ca acea lucrare este realizata efectiv.
Intr-adevar in cazul neincasarii manoperei efective, diferenta se reflecta in contul de rezultate, tot atat de bine pot fi depasite si celelalte cheltuieli, ele se reflecta in pierderea societatii in ansamblu general.

Alte discuții în legătură

Operatiuni contabile miraj miraj ce operatiuni contabile si ce acte anexa trebuie sa aiba factura ptr construirea unei hale ptr gater construita ptr un client. m/ar interesa mai mult situatia ... (vezi toată discuția)
Regim tva in cazul productiei neterminate in constructii miravisan miravisan Buna ziua , as dori sa stiu daca inregistrez productie neterminata in constructii pe baza unei situatii de lucrari interne ( in luna respectiva am cheltuieli ... (vezi toată discuția)
Modul de intocmire a situatiilor de lucrari in cursul anului 2018 mariusstef2 mariusstef2 Am un contract de lucrari incheiat in anul 2017. Au fost decontate o parte din lucrari in anul 2017 pentru diferenta urmeaza sa se intocmeasca situatii de ... (vezi toată discuția)