Am intrebat trei persoane care lucreaza la firme de costructii diferite si toate mi-au spus acelasi lucru: cheltuielile directe cu materialele si manopera trebuie sa fie egale cu totalul din situatiile de lucrari din cursul lunii. Cheltuielile cu materialele dau, sunt ok, nu contest consumul specific – cantitativ; preturile sunt cele reale, se foloseste metoda FIFO. Insa, inginerii de la firma sustin ca manopera este dupa normativ. Inteleg ca normarea, ca timp, este stabilita. Dar tariful nu este in functie de ce angajati sunt la firma si ce salarii iau??? Cum pot sa accept salarii cu 50-100-200% mai mari (sau si mai mici) in situatiile de lucrari fata de cele reale - din pontaj/stat de plata? Eu stiu ca situatia de lucrari contine date efective, realizate, nu date din norme ???...
1. Va rog sa ma lamuriti si pe mine care este baza legala pentru cheltuielile din situatiile de lucrari in domeniul constructiilor si cum verific situatiile, corelatiile, etc. Precizez: nu vorbesc de antecalcul, ci de situatiile de lucrari intocmite dupa realizarea lucrarilor.
2. La diferenta de cheltuieli cu salariile, neinregistrata in contabilitate si nedeclarata in D100, poate fiscul sa imi calculeze contributii suplimentare, majorari, altceva?
3. Ma tem ca se poate spune ca diferenta reprezita munca la negru?...
4. Cineva mi-a spus ca la o firma s-a confiscat diferenta?...
5. La o lucrare la care este stabilit un pret fix prin contract/comanda acceptata un inginer sustine ca nu mai trebuie situatie de lucrari?! Eu stiu, dupa Codul fiscal, ca orice serviciu trebuie sa aiba o situatie, o calculatie... pt facturare stiam ca sunt necesare aceste lucrari acceptate de ambele parti contractante. corect?
Astept raspunsul dv urgent, va rog! Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns:
iuli-ana , utilizator
12:17, 19 Decembrie 2012