Buna,
se poate deschide partaj avand in vedere urmatoarea situatie:
-divortul a fost pronuntat in urma cu 3 ani
-fostul sot a apelat la mediator pentru partaj in luna noiembrie 2013,dar nu am ajuns la nicio intelegere am semnat doar ca am luat la cunostinta de mediere fara sa primesc vreun exemplar
-data fiind aceasta situatie pot deschide eu partajul,este nevoie sa aplelez la o noua mediere?
La deschiderea partajului el(fostul sot),ar fi trebuit sa depuna actele cu bunurile/creditele care s-au facut in timpul casatoriei? Intreb doarece toate aceste acte sunt la mine,se pot depune in copie?
Cu multumiri,Sarra
Buna ziua. Este diferenta intre sedinta obligatorie gratuita cu privire la avantajele medierii si medierea in sine care presupune semnarea unui contract, sedinte de mediere, onorariu platit mediatorului, etc. Sa inteleg ca ati semnat si dvs si fostul sot un contract de mediere cu un mediator, ati avut sedinte de mediere, dar nu ati ajuns la niciun acord?
Daca deschideti dvs partajul in instanta, da, trebuie sa apelati la un mediator pentru sedinta obligatorie gratuita la care il invitati pe fostul sot. La sfarsitul sedintei semnati un certificat de informare pe care il depuneti la instanta sau un contract de mediere daca alegeti sa rezolvati partajul in mediere.
Art. 2 alin. 1 indice 3 din forma noii Legi a medierii nr. 192/2006 dispune ca “efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizată de catre judecator, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz in care aceasta se atesta in scris”.
Imobilele dobandite in timpul casatoriei vor fi supuse partajarii, insa contributia financiara la plata pretului va fi demonstrata prin inscrisuri, martori, interogatoriu.
Exista posibilitatea atribuirii , cu obligatia aferenta de a plati sotului o sulta, o suma cu titlu de despagubire, stabilita de catre instanta de judecata (intrucat varianta amiabila nu e incidenta)
Se poate proceda si la partajarea datoriilor contractate in timpul casatoriei.( ori puteti alege ca acestea sa nu fie cuprinse in masa partajabila ).
Partajul il puteti cere oricand, nu in anumite conditii.
Va trebui sa apelati la mediere, daca ati fi avut un certificat care sa ateste ca v-ati informat, nu mai trebuia.
Acum ca nu v-ati inteles, poate sotul a depus cererea de partaj in instanta, n-are sens sa mai deschideti si dvs un proces. Verificati intai.
Depuneti in copie actele bunrilor sau datoriilor pe care doriti sa le partajati sau ar avea legatura cu cererea de partaj.
Am mers la doua sedinte de mediere gratuite,fara a semna acel contract deoarece nu am cazut de acord cu impartirea bunurilor,s-a semnat doar certificatul de informare fara sa primesc un exemplar. Este nevoie de mediere in aceasta situatie?
Multumesc d-nei avocat si d-nei gi-jane 2,cum pot verifica daca dosarul este pe rol?
Judecatoria are un sait,dar momentan acolo nu apare nimic,unde pot merge sa intrev,va rog?
Mediere in partaj
constan
Cum se desfasoara concret prin intermediul unui mediator, partajul bunurilor comune dupa ce hotararea de divort a ramas definitiva si irevocabila si cum pot ... (vezi toată discuția)
Partaj prin mediere
blue51
Buna ziua!
Dupa terminarea divortului,urmeaza partajul,conf legii 192/2006 act in august,acesta trebuie initiat mai intai la mediator.
Pana aici am ... (vezi toată discuția)