Buna ziua,
Am sisteme PC ( asa apar in contabilitate) care cuprind: unitate calculator, monitor,tastatura si mous. Ele sunt complet amortizate si administratorul vrea sa cumpere unitati calculator noi.
Problema este ca nu apar separate ca valoare pe factura de cumparare si atunci nu stiu cum sa procedez deoarece se schimba doar unitatile iar restul componentelor vor ramane.
Cum scad din gestiune doar unitatile ?
Buna ziua ,
Tot nelamurita sunt, cui sa le vand nu le cumpara nimeni, incerc sa scap de le prin casare ( unitatile Pc) iar restul le folaosesc cu noile unitati achizitionate. De fapt este vorba de inlocuire componete MF compet amortizate.
Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.
Multumesc mult pentru ajutor, am inteles ce mi-ati explicat si stiu cum sa procedez cu cele pe care vreau sa le casez, dar mai am o problema: cum spuneam la inceput la unele sisteme Pc ( alcatuite din unitate+monitor+tastatura+mouse) inlocuiesc doar unitatea Pc iar aceasta are valoare in jur de 1000 lei cum tratez bunul respectiv, ca OI sau MF si cum fac pentru a respecta atat ord.3055 ( expus mai sus ) dar si codul fiscal: (15^2) În cazul în care se înlocuiesc părţi componente ale mijloacelor fixe amortizabile/imobilizărilor necorporale după expirarea duratei normale de utilizare, pentru determinarea amortizării fiscale se va stabili o nouă durată normală de utilizare de către o comisie tehnică sau un expert tehnic independent.
Casam imobilizarea existenta. Din ea recuperam piese, obiecte de inventar.
Cumparam o unitate PC la 1000 de lei pe care o puteti considera fiscal obiect de inventar, si din punct de vedere contabil, un mijloc fix, ca sa il puteti amortiza pe durata estimata de functionare.
Ulterior dam in folosinta piesele recuperate trebuincioase. Ce ramane, ori vindem, ori le pastram, ca poate le mai folosim.
Multumesc mult, mentionez ca 1 unitate Pc am schimbat-o in decembrie o pot casa pe baza imventarului de la 31.12.2013 dar 2 unitati PC le-am achizitionat in ianuarie 2014, pot face casare in ianuarie, cum procedez.?