Mama a primit 5 ani cu executare pt delapidare anul trecut in aprilie. Intrebarea mea ce se intampla acum din februarie cu intrarea noului cod penal in vigoare, poate fi eliberata? Va multumesc!
Delapidarea îşi păstrează în totalitate conţinutul constitutiv al infracţiunii, modificările intervenite nefiind de substanţă, au scazut intr-adevar limitele pedepselor, dar maximul special al pedepsei pe alin.(1) este de 7 ani, ceea ce face imposibila o redozare, neputandu-se aplica dispozitiile art.6 NCP( Aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei) raportat la sancţiunea aplicată, care nu depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită.
Va fi liberata conditionat in aproape aceleasi conditii, mai mult NCP a introdus condiţia îndeplinirii obligaţiilor civile pentru acordarea liberării şi a fost inlaturată reglementarea speciala a liberarii în cazul persoanelor care au implinit varsta de 60 de ani în cazul barbaţilor, respective 55 de ani în cazul femeilor.
eu am primit o condamnare de4 ani inchisoare sub supraveghere din care am efectuat 1 an? legea noua imi va pune probleme in vedere ca inchisoarea sub supraveghere se da numai pentru o pedeapsa de 3 ani?
Nu, măsura suspendării sub supraveghere a executării pedepsei aplicată în baza Codului penal din 1969 se menţine şi după intrarea în vigoare a Codului penal, până la împlinirea termenului de încercare stabilit prin hotărârea de condamnare.