avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Suma de bani la dispozitia instantei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Suma de bani la dispozitia instantei

buna ziua,

in decembrie 2012 am facut contestatie la un proces verbal intocmit de Politia Rutiera prin care mi se suspenda permisul de conducere.dupa 2 termene la care nici reprezentantul Politiei si nici martorul pus de agentul constatator nu s-au prezentat instanta a dispus sa pun la dispozitia ei suma de 150 ron reprezentand cheltuieli pentru aducerea martorului la proces.as dori sa stiu daca e corect dpdv legal ca instanta sa-mi ceara sa platesc cheltuieli de deplasare unui martor care trebuie sa depuna marturie impotriva mea la proces.intre timp au trecut 4 termene,martorul tot nu s-a prezentat iar judecatorul a mai dat un termen si a dispus ca martorul sa fie adus cu mandat.ce se intampla daca nu pun suma de bani la dispozitia instantei si cate termene se mai pot da in astfel de cazuri.
multumesc
Cel mai recent răspuns: buluss , utilizator 12:20, 11 Ianuarie 2014
iată, ce spune vechiul Cod de Procedură Civilă (sub al cărui imperiu se judecă cauza dvs) cu privire la probe :

Art. 170
Cand s-a incuviintat o cercetare locala, expertiza sau dovada cu martori, partea care a propus-o este obligata ca, in termen de 5 zile de la incuviintare, sa depuna suma statornicita de instanta pentru cheltuielile de cercetare, drumul si despagubirea martorilor sau plata expertului; recipisa se va depune la grefa instantei. Cand s-au incuviintat partilor dovezi potrivit dispozitiilor art. 138 pct. 2 si 4, termenul de mai sus poate fi prelungit pana la 15 zile. Neindeplinirea acestor obligatii atrage decaderea, pentru acea instanta, din dovada incuviintata. Depunerea sumei se va putea insa face si dupa implinirea termenului, daca prin aceasta nu se amana judecata.

Art. 171
Partea decazuta din dreptul de a administra o dovada va putea totusi sa se apere, discutand in fapt, si in drept temeinicia sustinerilor si a dovezilor partii potrivnice.

Art.171^1
In cazurile in care proba a fost dispusa din oficiu sau la cererea procurorului in procesul pornit de acesta in conditiile art.45 alin.2, instanta va stabili, prin incheiere, cheltuielile de administrare a probei si partea care trebuie sa le plateasca, putandu-le pune si in sarcina ambelor parti.
nu am inteles mai nimic,dar va multumesc.
am crezut ca aici e un forum unde putem discuta liber(a se citi pe intelesul celor neavizati),faptul ca folositi acest limbaj profesional (de fapt citate din codul civil) cu care eu nu sunt deprins nu ma ajuta sa inteleg mai bine daca acest judecator poate sau nu sa-mi ceara sa platesc pentru aducerea unui martor care este impotriva mea la proces.
daca acest forum este doar pentru persoane cu studii juridice ar trebui mentionat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
buluss a scris:


in decembrie 2012 am facut contestatie la . . . instanta a dispus sa pun la dispozitia ei suma de 150 ron . . . sa depuna marturie impotriva mea la proces. Nr=1


intre timp . . . ca martorul sa fie adus cu mandat.ce se intampla daca nu pun suma de bani la dispozitia instantei Nr=2

si cate termene se mai pot da in astfel de cazuri. Nr=3




bună seara,

Faptul că NU toti putem întelege limbajul celorlalti aflati în domenii total diferite de ale unora dintre noi, NU constituie nicio problemă, putem conversa/discuta în mod prietenesc atât cât va fi nevoie.Acest forum, contine o diversitate de specialisti în varii domenii si poate răspunde unor probleme destul de dificile solicitate de cei în nevoie.Toata munca acestora pe acest forum este gratuită/cu titlu gratuit.Acesti minunati binefăcători vor să facă bine si nu sunt obligati a răspunde peste ceea ce doresc si nu apartine numai juristilor : puteti consulta Regulamentul, postările, răspunsurile, părerile, criticile celor care vor sa le expună.Am disjuns postarea dvs. si numerotat-o ca sa va pot da si explicatii : la modul general, oricare dintre noi trebuie sa dea/redea textual baza legală si nu vorbărie pe lângă subiect, nu ne foloseste la nimic.Voi încerca a va explica scurt :

Pentru Nr.1 = art.170 din Codul de Procedură Civilă, acea obligatie revenea pârâtei-Politia . . . si nicidecum reclamantului-dvs. în speta de fata.Proba a fost solicitata de pârâta în cauza si servea intereselor ei în acea cauza (proces), ea trebuia sa fie obligata la depunerea sumei de bani necesara aducerii pretinsului martor, servea doar cauzei si în favoarea pârâtei-Politia . . .
Dumneavoastră, puteati solicita cuvantul si corecta dispozitia instantei (presupun că ati fost în sală), sau ataca Încheierea de sedintă.

Cât priveste Art.138, punctele 2 si 4, aici ne arată că :

(1) Dovezile care nu au fost cerute în condiţiile art. 112, 115 şi 132 nu vor mai putea fi invocate în cursul instanţei, afară de cazurile:

2.când nevoia dovezii ar reieşi din dezbateri şi partea nu o putea prevedea;

4.când dovada nu a fost cerută în condiţiile legii, din pricina neştiinţei sau lipsei de pregătire a părţii, care nu a fost asistată sau reprezentată de avocat.

(2)În cazurile prevăzute la pct. 2 şi 4, partea adversă are dreptul la contraprobă numai asupra aceluiaşi aspect.

(3)În cazul amânării, partea este obligată, sub pedeapsa decăderii, să depună, cu cel puţin 5 zile înainte de termenul fixat pentru judecată, copii certificate de pe înscrisurile invocate.


Iar conditiile cerute de articolele :
A) art.112, sunt (pentru reclamant adica pt dvs) :

Cererea de chemare în judecată va cuprinde (redau doar ce ne intereseaza pe scurt) :
1.numele şi prenumele, domiciliul sau . . .
5.arătarea dovezilor pe care se sprijină fiecare capăt de cerere.
Când dovada se face prin înscrisuri, se vor alătura la cerere atâtea copii câţi pârâţi sunt, mai mult câte o copie de pe fiecare înscris, pentru instanţă; copiile vor fi certificate de reclamant că sunt la fel cu originalul.
. . . . . . . . . . . . . . . .
Când se va cere dovada cu martori, se vor arăta numele şi locuinţa martorilor, dispoziţiile art. 82 alin. (1) teza a II-a fiind aplicabile în mod corespunzător;
6. Semnătura.

Art. 82, nu are sens sa-l mai redau (se poate găsi în cod, în caz de nevoie îl voi reda . . . si putem conversa).

B) Art. 115
Întâmpinarea va cuprinde (aceasta trebuie depusă de pârât) :
1.numele şi prenumele, domiciliul sau . . .
. . . . . . . . . .
4.dovezile cu care se apără împotriva fiecărui capăt de cerere; când va cere dovada cu martori, pârâtul va arăta numele şi locuinţa lor, dispoziţiile art. 82 alin. (1) teza a II-a fiind aplicabile în mod corespunzător;

Iată, apare DOVADA CU MARTORI : ceea ce s-a întâmplat si cu pârâta în cazul de față.

C) art.132 :
(1)La prima zi de înfăţişare instanţa va putea da reclamantului un termen pentru întregirea sau modificarea cererii, precum şi pentru a propune noi dovezi. În acest caz, instanţa dispune amânarea pricinii şi comunicarea cererii modificate pârâtului, în vederea facerii întâmpinării.
(2)Cererea nu se socoteşte modificată şi nu se va da termen, ci se vor trece în încheierea de şedinţă declaraţiile verbale făcute în instanţă:
1.când se îndreaptă greşelile materiale din cuprinsul cererii;
2.când reclamantul măreşte sau micşorează câtimea obiectului cererii;
3.când cere valoarea obiectului pierdut sau pierit;
4.când înlocuieşte cererea în constatare printr-o cerere pentru realizarea dreptului sau dimpotrivă, în cazul în care cererea în constatare poate fi primită.
(3)Reclamantul va putea cere un termen pentru a depune întâmpinare la cererea reconvenţională şi a propune dovezile în apărare.

Pt. Nr= 2 :
a) NIMIC rău pt. dvs.;
b) decaderea din drepturi a pârâtei : țin să cred că, pârâta nici nu va mai îndrăzni să se prezinte vreodată.Este un obicei al Politiei la zi : ei pun, de regulă niste martori care, de fapt unii din ei NU sunt martori/au niste ”martori profesionisti” în multe cazuri (necunoscând adevarul din prezenta cauza, nu pot spune mai multe : i-a sări la ”bătaie”.Multi dintre acei ”martori” nu au curajul a depune mărturia sub jurământ.Asa fiind, NU SE PREZINTÃ.Asa veti avea câstig de cauză.

Pt. Nr= 3 :
Legea nu prevede/nu defineste un număr de termene alocat cauzelor de judecată.Dacă pârâta nu aduce martorul si nici nu se prezintă, instanta ar putea trece la judecarea cauzei si ramânerea în pronuntare la o anumita zi ce va fi comunicată public în sedinta viitoare.Dvs. profitati de acea oportunitate si DEPUNETI cu cel putin 2 - 3 zile mai înainte de ziua pronuntarii, Concluzii scrise (scurte, clare si la obiect si solicitati admiterea actiunii, criticând si respingând punctul de vedere al pârâtei) prin Registratură.

În ideea că veti putea întelege cât de putin din fiecare explicatie, vă multumesc si vă doresc noapte bună si sa auzim de reusita!
Invocati cauza ANGHEL contra Romaniei unde scrie ca partea adversa trebuie sa dovedeasca vinovatia dvs si nu invers. Asadar nu aveti obligatia achitarii c/val deplasarii martorului.


1. In cauza ANGHEL contra Romanei, Curtea considera ca prezumtia de legalitate si de adevar a procesului verbal de contraventie este o prezumtie “lipsita de rezonabilitate” si ca, astfel, ea violeaza art. 6 al Conventiei, respectiv dreptul la un proces echitabil. In opinia Curtii, modul in care prezumtia de legalitate in materie contraventionala este perceputa de unele instante de judecata din tarile europene, printre care si cele din Romania, echivaleaza cu o nerespectare a prezumtiei de nevinovatie.
Cauza CEDO, cauza Anghel impotriva Romaniei, a fost inregistrata sub nr. 28183/03, hotararea din 4 octombrie 2007 fiind definitiva la 31 martie 2008.
S-a apreciat de Curte ca “nerespectarea garantiilor fundamentale – printre care prezumtia de nevinovatie – care protejeaza indivizii in fata posibilelor abuzuri ale autoritatilor, impune in privinţa aceasta o problema pe baza art. 6 din Conventie”, incalcand dispozitiile acestuia. Curtea mai constata faptul ca finalitatea art. 6 din Conventie nu este de a inlatura prezumtiile, ca cea de legalitate, din materie contraventionala, ci de a determina statele ”sa includa aceste prezumtii in limite rezonabile luand in calcul gravitatea mizei si pastrand dreptul la aparare”.
Nu am auzit niciodata ca instanta sa puna in vedere persoanei ca sa plateasca o suma de bani pentru a veni martorul.
Nici nu stiu daca aveti interes sa vina martorul ca sa fie audiat.
Depinde si daca ati facut sau nu obiectiuni la procesul-verbal incheiat de agentul contatator.

Alte discuții în legătură

Decaderea din dreptul de a propune probe cezarad cezarad Ce se intampla in situatia unui proces de divort in care o paratul a fost decazut din dreptul de a propune probe si a invoca exceptii relative? Situatia de ... (vezi toată discuția)
Probe proces mihailaurentiu mihailaurentiu Buna ziua.Am un proces pe litigii de munca,am depus concluzii scrise cu o luna inainte de termenul de judecata,parata a depus intampinare prin fax cu o zi ... (vezi toată discuția)
Martori integrity integrity E vorba despre un proces civil la care am cerut judecare in lipsa din motive intemeiate. Prin cererea de chemare in judecata reclamantul nu a aratat numele ... (vezi toată discuția)