avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probe proces
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probe proces

Buna ziua.Am un proces pe litigii de munca,am depus concluzii scrise cu o luna inainte de termenul de judecata,parata a depus intampinare prin fax cu o zi inainte.Judecatorul a aprobat situatia si a dat un nou termen peste 4 luni.Intrebarea mea ar fi daca inainte de al doilea termen de judecata pot depune din nou concluzii scrise care sa contina si comentariul privitor la intampinarea paratei si daca se mai pot administra dovezi noi, si daca da,in baza carui art. din C. pr. civ?Multumesc.:stunned:
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:32, 21 Decembrie 2009
Puteti depune!
Art. 167 Cpc
Dovezile se pot incuviinta numai daca instanta socoteste ca ele pot sa aduca dezlegarea pricinii, afara de cazul cand ar fi primejdie ca ele sa se piarda prin intarziere. Ele vor fi administrate inainte de inceperea dezbaterilor asupra fondului. Dovada si dovada contrarie vor fi administrate pe cat cu putinta in acelasi timp. Cand dovada cu martori a fost incuviintata in conditiile art. 138, dovada contrara va fi ceruta sub pedeapsa decaderii in aceeasi sedinta, daca amandoua partile sunt de fata. Partea lipsa la incuviintarea dovezii este obligata sa ceara dovada contrarie la sedinta urmatoare, iar in caz de impiedicare, la prima zi cand se infatiseaza.

Art. 168
Incheierea prin care se incuviinteaza dovezile va arata faptele ce vor trebui dovedite, precum si mijloacele de dovada incuviintate pentru dovedirea lor. Administrarea dovezilor se va face in ordinea statornicita de instanta. Cand o parte renunta la dovezile ce a propus, cealalta parte poate sa si le insuseasca.

Art. 169
Administrarea probelor se face in fata instantei de judecata, daca legea nu dispune altfel.
Cand administrarea dovezilor urmeaza sa se faca in alta localitate, ea se va indeplini, prin delegatie, de catre o instanta de acelasi grad sau chiar mai mica in grad, daca in acea localitate nu exista o instanta de acelasi grad.
Daca felul dovezii ingaduie si partile se invoiesc, instanta care administreaza dovada poate fi scutita de citarea partilor.

Art. 170
Cand s-a incuviintat o cercetare locala, expertiza sau dovada cu martori, partea care a propus-o este obligata ca, in termen de 5 zile de la incuviintare, sa depuna suma statornicita de instanta pentru cheltuielile de cercetare, drumul si despagubirea martorilor sau plata expertului; recipisa se va depune la grefa instantei. Cand s-au incuviintat partilor dovezi potrivit dispozitiilor art. 138 pct. 2 si 4, termenul de mai sus poate fi prelungit pana la 15 zile. Neindeplinirea acestor obligatii atrage decaderea, pentru acea instanta, din dovada incuviintata. Depunerea sumei se va putea insa face si dupa implinirea termenului, daca prin aceasta nu se amana judecata.

Art. 171
Partea decazuta din dreptul de a administra o dovada va putea totusi sa se apere, discutand in fapt, si in drept temeinicia sustinerilor si a dovezilor partii potrivnice.

Art.171^1
In cazurile in care proba a fost dispusa din oficiu sau la cererea procurorului in procesul pornit de acesta in conditiile art.45 alin.2, instanta va stabili, prin incheiere, cheltuielile de administrare a probei si partea care trebuie sa le plateasca, putandu-le pune si in sarcina ambelor parti.
da...am citit si eu C. pr. civila,doar ca nu sunt avocat si nu stiu exact ce text si motive sa invoc..."conform cu art. C. pr. civ. depun prezentele concluzii scrise" si "conform cu art. C pr. civ. va rog sa aprobati ca dovezi actele anexate"...etc...cu mentiunea ca deja au inceput dezbaterile pe fond,cred,daca s-a dat un nou termen....eu am cerut judecarea in lipsa si nu stiu daca s-a prezentat cealalta parte #-o
Ultima modificare: Duminică, 6 Decembrie 2009
mihailaurentiu, utilizator
Conform dispoziţiilor legale, propunerea probelor se face prin cererea de chemare în judecată (art.112 C.proc.civ.), prin întâmpinare (art.115 C.proc.civ.), prin cererea reconvenţională (art.119 C.proc.civ.) ori în condiţiile art.132 şi ale art.138 C.proc.civ. De asemenea, probele se propun prin cererea de intervenţie în cazurile în care se formulează o astfel de cerere în condiţiile art.49 – 66 C.proc.civ.
Potrivit art.112 alin.1 pct.5 C.proc.civ., reclamantul trebuie să arate în cererea de chemare în judecată dovezile pe care se sprijină fiecare capăt de cerere, iar potrivit art.115 pct.3 C.proc.civ., pârâtul trebuie să arate în întâmpinare dovezile cu care se apără împotriva fiecărui capăt din cerere.

La prima zi de înfăţişare , instanţa poate acorda reclamantului un termen pentru întregirea sau modificarea acţiunii, precum şi pentru a propune noi dovezi, în care caz instanţa dispune amânarea cauzei şi comunicarea cererii de întregire sau modificare pârâtului în vederea întocmirii întâmpinării (art.132 C.proc.civ.), în care va arăta dovezile cu care se apără faţă de noile pretenţii ale reclamantului.

Potrivit art.138 C.proc.civ., probele care nu au fost propuse în condiţiile arătate mai sus, prevăzute de art.112, 115 şi 132 C.proc.civ., nu mai pot fi invocate în tot cursul instanţei respective. Sancţiunea care intervine în caz de nesocotire a acestor dispoziţii este decăderea părţilor din dreptul de a propune probele cu care doresc să-şi dovedească pretenţiile şi apărările. Însă, instanţa nu poate refuza administrarea unei dovezi, propusă tardiv, dacă partea adversă nu a invocat sancţiunea decăderii .

De la regula prevăzută în art.138 C.proc.civ., există trei excepţii în care nu va opera sancţiunea decăderii, deşi probele nu au fost propuse în condiţiile cerute de lege. Astfel:
- când nevoia dovezii ar reieşi din dezbateri şi partea nu o putea prevedea;
- când administrarea dovezii nu pricinuieşte amânarea judecăţii;
- când dovada nu a fost cerută în condiţiile legii, din pricina neştiinţei sau lipsei de pregătire a părţii, care nu a fost asistată sau reprezentată de avocat .
ok...problema ar fi ca paratul a depus intampinarea cu o zi inainte desi trebuia maxim cu 5,nu mi-a venit nici o comunicare desi jud. a fost acum 18 zile si, deasemenea as vrea sa stiu daca este obligatorie prezenta mea la al 2lea termen,in cerere am cerut judecarea in lipsa:stunned:
Ultima modificare: Duminică, 6 Decembrie 2009
mihailaurentiu, utilizator
In litigiile de munca nu este obligatoriu sa depuna intampinarea cu cel putin 5 zile inainte de termenul de judecata ...:)
În conflictele de muncă, angajatorul este obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare, indiferent că are calitatea de reclamant sau pârât în proces, întrucât în această materie sarcina probei este inversată, legiuitorul consacrând prin art.287 C.mun. o excepţie de a regula instituită prin art.1169 C.civ.

Daca ati solicitat judecarea in lipsa atunci nu mai este neecesara prezenta dvs ... insa daca doriti va puteti duce.

Alte discuții în legătură

Intrebare intrebatoare maryus75 maryus75 maine am primul termen la Tribunal,nu mi-am permis un avocat asa ca ma reprezint singur.am dat in judecata firma pt. un salar compensator necaordat,in cf. cu ... (vezi toată discuția)
Exceptii si probe dupa interogatoriu adrianadamian2009 adrianadamian2009 Intrebare: In situatia in care la fond s-au administrat o parte din probe, dar reclamantul a solicitat interogatoriu si a fost admis, dupa interogatoriu se vor ... (vezi toată discuția)
Decadere din termen leusan leusan In cazul in care uneia din partile aflate in proces este intrebatade de catre judecator (ambele parti fiind prezente si asistate,reprezentate de aparator) ... (vezi toată discuția)