Doresc sa ma ajutati cu un sfat, am avut un accident rutier din vina mea in care am accidentat usor un pieton, din nefericire s-a intamplat pe trecerea de pietoni in conditii de vizibilitate minima (ceata densa si parbriz inghetat, efectiv nu am vazut).
Nu am sunat imediat la 112 pentru ca persoana a putut pleca singura de la locul accidentului, insa m-am dus cu ea la urgenta unde a venit Politia, a facut audierea partii vatamate, persoana a declarat ca nu doreste sa depuna plangere impotriva mea fiind de buna credinta.
Eu am fost la Politie unde am depus declaratia proprie si mi s-a intocmit PV contraventie , 30 zile suspendare+amenda.
Tin in continuare legatura cu persoana vatamata, existand intentia de ambele parti de a rezolva amiabil.
Am dat deja o suma de bani reprezentand contravaloare medicamente si a unor zile nelucrate.
Persoanei respective i s-a pus ca diagnostic - traumatism cervical - necesitand purtarea unui guler timp de 2-3 saptamani.
Persoana respectiva imi cere despagubiri pentru zilele nelucrate, eu sunt de acord sa le platesc insa as vrea sa am si eu o dovada ca am dat aceasta suma de bani.
Intrebarea e - se poate intocmi o declaratie la notar , ce ar trebui aceasta sa contina astfel incat sa fiu si eu acoperit?
Da, se poate intocmi o declaratie la notar in acest sens in care sa se mentioneze ca a intervenit "intelegerea intre parti" si suma de bani data.
Puteti sa va folositi si de asigurarea obligatorie RCA pentru acoperirea acetor daune. Mergeti cu victima la asigurator si se deschide dosar de dauna.
Daunele materiale se stabilesc pe baza documentelor (facturi, chitante etc) emise de firmele autorizate. Ele sunt platite de catre asigurator. Si daunele morale sunt platite de societatea de asigurare, dar in cuantum stabilit de instanta printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
ing. Ioan Ciobanu
Rostul politei RCA este sa despagubeasca tertii in cazul unui accident produs de conducatorul auto asigurat. De ce mai platiti asigurarea RCA obligatorie? Ca sa dati bani din buzunar in cazul unui accident? Nu trebuie sa existe un proces pentru ca asiguratorul RCA sa despagubeasca o victima.
Scrie pe polita de asigurare asa ceva?
Dimpotriva, asiguratorii sunt multumiti sa despagubeasca prin negociere si sa nu fie obligati de instanta de judecata.
Daca pretentiile victimei sunt exagerate si pot fi considerate drept metoda de imbogatire nejustificata atunci asiguratorul poate sa refuze plata unei daune negociate si sa trimita victima la "plimbare" adica la instanta de judecata.
Plata despagubirilor prin instanta de judecata se poate face dupa cativa ani iar interesul victimei este sa fie despagubita cat mai rapid.
Conducatorul auto vinovat nu mai are nicio treaba, victima se va lupta in instanta cu asiguratorul.
Daca sunt mai putin de 10 zile de ingrjire medicala este inlaturata latura penala, dupa noul cod penal se pare ca nr de zile de ingrijire medicala de la care vinovatul poate raspunde penal vor fi de cel putin 90 de zile. Astfel o victima a unui accident rutier va trebui sa deschida un proces civil pentru a primi daune materiale si morale.
Cuantumul despagubirilor se stabileste in functie de zilele de inactivitate, de amploarea ranilor, de cheltuielile facute cu medicamentele, cu tratamentul, cu medicii, etc.
Daca s-a julit putin nu poate cere 10000 Eu.
Trebuie discutat cu asiguratorul si deschis dosar de dauna de catre victima.
De altfel aveati obligatia sa anuntati asiguratorul despre accident conform normelor CSA.
Dle Cioan, pentru informare, in ce act normativ, lege sau norma CSA se precizeaza ca daunele morale sunt platesc de catre asigurator numai in baza unei hotarari judecatoresti defintive? Nu contest ca nu ar exista o astfel de prevedere, nu am cunostinta despre asa ceva iar daca exista imi fac de pe acum "mea culpa".
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2014 cyan, moderator
Asiguratorii obisnuiesc sa combine prevederile din Norme: Art. 45. — Despagubirile se stabilesc prin hotarare judecatoreasca, in cazul in care:
......
3. nu se pot trage concluzii cu privire la persoana raspunzatoare de producerea prejudiciului, la cauzele si imprejurarile producerii accidentului, precum si la cuantumul prejudiciilor produse.
si: Art. 49. — La stabilirea despagubirilor in cazul vatamarii corporale sau al decesului unor persoane, se au in vedere urmatoarele:
1. in caz de vatamare corporala:
......
f) daunele morale: in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din Romania;
2. in caz de deces:
.....
d) daunele morale: in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din Romania.
Rezultatul este amanarea stabilirii sumei "in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din Romania".....adica stabilita de o instanta de judecata.B-)