avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata

Buna ziua.In conditiile unui stagiu de cotizare de 31 ani ,fara intreruperi(conditii normale de munca),care este varsta la care se poate solicita pensionare anticipata?
Cel mai recent răspuns: nicolae_iuliana , utilizator 18:02, 28 Mai 2009
Data nasterii era necesara nu din curiozitate ci pentru ca, pana in anul 2014, varsta standard de pensionare este crescatoare, pana la 60 de ani femeile si 65 de ani barbatii.
buna ziua,

va rog sa imi dati un sfat. Mama are 54 de ani si a lucrat pana in 2006 . Are 29 de ani de munca. cum poate sa iasa la pensie? poate sa plateasca retroactiv la fondul de pensii?

multumesc frumos
In conditiile actuale legi a pensiilor (L 19/2000) si a datelor comunicate de dvs. va raspund urmatoarele:
1. Nu ati dat luna de nastere. Eu am luat in calcul luna ianuarie 1954.
2. La limita de varsta poate iesi la 59 de ani si 8 luni (in 2013).
3. La pensie anticipata partiala nu se poate pentru ca nu are 30 de ani de cotizare.
Am inteles ca are 29 de ani de cotizare. Ii mai lipseste un an. Poate sa incheie un contract de asigurare cu Casa de Pensii pe un an de zile. Sa mearga la Casa de Pensii de la judet, cu cartea de identitate si cu carnetul de munca. Poate incheia asigurare pentru orice suma si va plati lunar 31.3% din sum asigurata. Dupa un an de zile (cand va avea 30 de ani de cotizare0 poate solicita imediat pensie anticipata partiala, pe care o putea obtine in 2008 (la 54 ani si 8 luni) daca avea 30 de ani de cotizare.
5. Intrati pe www.pensiiprahova.ro (de unde am luat si eu informatiile pe care vi le-am dat) si veti afla orice doriti in materie de pensii.
multumesc frumos de raspuns
Buna ziua,

va rog sa imi raspundeti si mei :in cazul tatalui meu nascut 16 august 1950 ,40 si 8 luni ani de cotizatie in campul muncii poate iesi la pensie anticipata ?
Avand in vedere ca acum varsta standard de pensionare la barbat este 63 ani si 7 luni,cei 5 ani pentru pensie anticipata se aplica la acasta varsta sau atunci cand va implini 65 ani?
Mentionez ca nu are grupa a 2 a de munca.

multumesc si astept raspuns.

Alte discuții în legătură

La 58 de ani se poate iesi la pensie anticipat sforza sforza Tatal meu are 58 de ani si nu stie daca poate sa iasa la pensie anticipat si daca da ce acte ai trebuiesc. Are 37 de ani lucrati. (vezi toată discuția)
Am dreptul la pensie aticipata andreeanegurescu andreeanegurescu am 54ani si4luni si vechime 34ani-pot iesi la pensie -nu mai lucrez de 3luni-care este procedura de urmat-documente-si ce inseamna financiar pensie anticipata (vezi toată discuția)
Pensionare balintpetru balintpetru Buna ziua! Ma numesc Balint Petru si as dori si eu un raspuns cine ma poate ajuta.Am lucrat la mina 24 ani si 10 luni si in aprilie ... (vezi toată discuția)