Buna ziua,
As avea si eu cateva nelamuriri. Din octombrie anul trecut lucrez la o firma. Acum firma se inchide pe motiv ca nu este treaba, nu sunt clienti. Din decembrie patronul nu a platit darile pentru somaj,nu stiu restul. Ca sa am 12 luni lucrate din 24 trebuie sa fie platit pe decembrie si ianuarie toate darile de catre angajator.
Ce ma sfatuiti sa fac? As vrea sa beneficiez de somaj.
Carei institutii trebuie sa ma adresez in cazul in care angajatorul nu plateste?
Angajatorul este obligat sa-mi dea toate actele necesare pentru somaj? Daca se desface contractul de munca cu acordul ambelor parti beneficiez de somaj?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ati primit decizia de desfacere a CIM? Cu ce data este desfacut contractul? Nu importa daca angajatorul a platit sau nu darile, dvs beneficiati de somaj. Da, are obligatia sa va dea decizia de desfacere si acea adeverinta cu dovada stagiului pentru perioada aferenta lucrata la el. Daca inceteaza contractul de munca cu acordul ambelor parti nu beneficiati de somaj. In cazul in care refuza sa va elibereze documentele, intocmiti o sesizare scrisa la ITM
art. 34 (2) din legea 76/2002 Constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plătit contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare, administrare specială sau nu şi-a achitat contribuţiile datorită unor situaţii de forţă majoră.@
1. Am luat legatura cu ALOFM si au spus ca trebuie platite contributiile la somaj pentru a putea beneficia de indenizatie de somaj. Se face exceptie numai daca unitatea este in lichidare. Din datele prezentate de dvs.am inteles ca aveti 12 luni de cotizare din ultimele 24 de luni.
2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa fiti concediat cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului).
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Somaj
Adriana45
Buna dimineata
am lucrat in perioada februarie 2009-octombrie 2010 la o firma particulara, care incepand din ianuarie 2010 nu a mai platit contributia pentru ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj
maarkyM
buna seara,
am avut contract de munca perioda nedet cu per de proba 3 luni(feb-apr 2009),forma de angajare premeditata deorece SC unde am lucrat avea punc ... (vezi toată discuția)