avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

buna ziua o prietena dea mia e divorzata are 3 copii care sant la fostul sot le platea pensie si de doi anni a ramas fara servici si nu a mai platit de duoua luni a inceput din nuou sa plateasca , fostul sot a dato in judecata de neplatirea pensi si de abandon de familie ce se va intampla???????
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:12, 11 Ianuarie 2014
Potrivit art. 305 C. penal , abandonul de familie este fapta persoanei care, avand obligatia legala de intretinere, savarseste fata de persoana indreptatita la intretinere urmatoarele fapte: a parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunand-o la suferinte fizice sau morale;b neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege; c neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Chiar si o plata partiala a pensiei echivaleaza cu neplata acesteia.



Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei indrituite la intretinere sau a parintelui caruia i s-a incredintat minorul. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul in care stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei deoarece interesul celui indreptatit la intretinere este mai bine servit daca inculpatul este lasat in libertate avand posibilitatea de a-si indeplini obligatiile de intretinere.


Interesati-va de solutia dispusa in cauza

o sa faca puscarie ??? problema ca fostul sot vrea so o bage in puscarie
Pedeapsa este cu suspendarea conditonata.Daca va plati, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Ce insiamna inpacare cum????'
se impaca daca convin un acord privind ceea ce nu s-a platit. Plateste restanta, poate si o suma drept despagubiri, etc Se pot impaca in mod direct prin discutii, dar cel mai potrivit mod este prin intermediul unui mediator, ca si conditiile impacarii si toata situatia sa fie discutata. Daca se inteleg la mediator convenind un ACORD DE MEDIERE, procesul penal inceteaza.

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere copil minor elenasuch elenasuch buna ziua am nevoie de citeva lamuriri sunt recasatorita sotul meu a mai fost casatorit si el de 2 ori din prima casatorie rezultind 2 copii din a 2 numai 1 ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara copii pendre pendre Ce se intampla daca nu am platit pensie alimentra pentru copil timp de 2 ani. Nu am avut loc de munca. In prezent lucrez angajat cu durata nedeterminata. Mama ... (vezi toată discuția)
Oare ajungi la inchisoare?? ozturkoglu ozturkoglu Am divortat in urma cu 4 ani si am doi baieti, 7 si 12 ani, au fost incredintati catre mine. Problema a fost ca eu fara nimic a trebuit sa ma plec din casa ... (vezi toată discuția)