avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatorul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatorul

Poate cel care a donat sa vanda o parte din bunul donat, daca in contractul de donatie este precizat ca ,, intrarea in stapanire de drept asupra imobilului are loc in data de astazi…, cu obligatia inscrierii in evidentele fiscale, iar intrarea in stapanire va avea loc dupa deces, data pana la care donatorul isi rezerva drept de uzufruct.
Deci mai poate vinde o parte?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 18:45, 10 Aprilie 2009
Donatorul nu mai are acum decat uzufructul bunului donat, nuda proprietate fiind a donatarului. In consecinta nu poate vinde.
Opinia mea este diferita de colegul notar, in sensul ca proprietarul poate instraina bunul imobil cu transmiterea dreptului de uzufruct catre cumparator, persoana care trebuie sa respecte acest drept al uzufructuarului pe toata durata vietii sale. ;)
suntem de parere ca nu mai poate vinde..;)
Donatorul instrainator care-si pastreaza dreptul de uzufruct nu poate vinde altcuiva bunul, deoarece nu este proprietar ci doar uzufructuar. Donatarul in schimb poate vinde imobilul, cu pastrarea dreptului de uzufruct al donatorului pe toata durata vietii sale, astfel incat cumparatorul nu va putea ingradi in niciun fel dreptul de uzufruct al fostului proprietar, donatorul imobilului catre donatarul ce doreste sa instraineze imobilul. ;)
cora2006 a scris:

Opinia mea este diferita de colegul notar, in sensul ca proprietarul poate instraina bunul imobil cu transmiterea dreptului de uzufruct catre cumparator, persoana care trebuie sa respecte acest drept al uzufructuarului pe toata durata vietii sale. ;)

Intrebarea lui calytul era daca donatorul mai poate vinde. Raspunsul meu a fost nu. Proprietar este acum donatarul, care, evident, cu respectarea dreptului de uzufruct al donatorului, poate instraina. Care e diferenta de opinie?B-)
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2009
Notar Public Natasa Laura Cucu, Notar

Alte discuții în legătură

Contract de v-c cu uzufruct viager ionclaudiu ionclaudiu In contract se stipuleaza ca uzufructul este pe tot apartamentul pe durata vietii celor doi vanzatori fara alte clauze de intretinere. Ce obligatii are in ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde, ipoteca un imobil cu nuda proprietate?! Arsys Arsys Buna, Detin un apartament cumparat de la bunicii mei iar pe contractul de vanzare cumparare este trecut Nuda Proprietate si \\"Noi,vanzatorii, declaram ca ... (vezi toată discuția)
Uzulfruct viager nenea toto nenea toto Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)