Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii,
Art. 4
(1) Alocatia de stat pentru copii se plateste unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau, in caz, de neintelegere, pe baza deciziei autoritatii tutelare ori a hotararii judecatoresti, parintelui caruia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare.
(2) Alocatia de stat pentru copii se plateste si tutorelui, curatorului, persoanei careia i-a fost dat in plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei careia i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei, in conditiile legii.
......
Asadar, bunicii nu au cum sa le fie platita alocatia de stat pentru nepotii lor, decat daca au calitatea de tutori , curatori sau ii au in plasament familial pe nepoti.
Art. 6...
(6) Dreptul la alocatia de stat pentru copii inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare.
....
Alocatia de stat pentru copii prevzuta de Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru
copii, se acorda tuturor copiilor în vârsta de pâna la 18 ani, cetateni români, fara discriminare, precum si tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmeaza cursurile învatamântului liceal sau profesional organizate în conditiile legii, pâna la terminarea acestora.
Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii si copiii cetatenilor straini, precum si ai persoanelor fara cetatenie rezidenti/rezidente în România, în condiiile legii, daca locuiesc împreuna cu parintii.