Sora mea impreuna cu sotul ei au detinut un apartament. Nu au avut copii.
In anul 2012 sotul ei a decedat, acesta avea un frate care decedase cu catva ani in urma, fratele (sotului sororii) are doi copii.
Din ce stiu eu la moartea sotului surorii mele trebuia deschisa dezbaterea succesiunii intre sora mea (sotia mostenitoare a sotului, totodata coproprietara apartamentului) si nepotii din partea sotului. Aceasta dezbatere a succesiunii nu a fost inceputa.
In anul 2013 luna 12, sora mea a decedat. Ulterior decesului dorind sa incep procedurile legale in ceea ce priveste dezbaterea mostenirii impreuna cu nepotii din partea sotului surorii m-am lovit de urmatoarea problema:
-- sora mea o gazduia in apartament pe mama mea de aproape un an
-- mama mea nu doreste sa imi prezinte actele apartamentului si restul actelor surorii (spune ca sunt depuse la un cab notarial de sora mea inainte de a deceda pt inceperea succesiunii, cu toate ca nepotii nu stiu nimic de acest lucru)
-- mama pretinde ca sora mea (fica ei) I-a facut act de donatie notarial pentru partea ce ii era cuvenita din apartament
Va rog sa imi spuneti:
1. Cum pot intra in posesia actelor?
2. Sora mea putea sa faca act de donatie pe apartament din moment ce nu dezbatuse succesiunea cu nepotii din partea sotului?
3. Daca actul de donatie nu este valabil sau nu exista, ce procente din mostenire revin celor 2 nepoti din partea sotului surorii, mie , si mamei noastre?
Buna ziua,
1. La mostenitra surorii dumneavoastra vine si mama dumneavoastra in calitate de ascendent privilegiat.
2. Sora dumneavoastra putea, teoretic, sa-si instraineze cota parte ideala din mostenire oricui. Nu prea fac notarii asemenea contracte cand nu este dezbatuta succesiunea dar legal putea.
3. In privinta cotelor:
a. din intreaga masa succesorala, sora dumneavoatra mostenea 1/2 din ea. (1/2 din jumatate de apartament adica 3/4 din tot apartamentul era al dansei, cota ce include partea ei de drept si mostenirea) copiii fratelui sotului aveau dreptul la 1/4 din intreg apartament adica 1/8 pentru fiecare. art 972 alin 1 lit c C.Civ.
b. dupa dezbaterea succesiunii de pe sora dumneavoastra dumneavoastra aveti 3/4 din masa succesorala si mama dumneavoastra 1/4 din masa. (dumneavoastra veti avea 9/16 din tot apartamentul, mama dumneavoastra 3/16 iar copii fratelui sotului surorii raman cu 4/16)
Daca mama refuza sa va sprijine va puteti adresa camerei notarilor publici din judet sa solicitati un cretificat din care sa rezulte daca s-au dezbatul sau sunt in curs de dezbatere succesiunile si de pe urma cumnatului dumneavoastra si de pe urma surorii dumneavoastra. In cerere aratati si situatia in care va aflati si piedicile puse de mama dumneavoastra.
Dupa aceia va puteti adresa instantelor de judecata cu medierea de rigoare precedenta.
daca ati decis sa incepeti demersurile pentru a dezbate aceasta succesiune, atunci primul pas este sa va prezentati la un notariat. In orice caz, prezentarea la notariat este obligatorie, chiar daca nu ajungeti la instanta. Cereti notariatului sa va elibereze un certificat de calitate succesorala, in baza caruia sa va putati face demersuri pentru a obtine inscrisurile necesare pentru a determina situatia juridica a apartamentului.
Sora dvs nu putea sa faca donatia fara sa fi clarificat situatia juridica a apartamentului, cata vreme ea nu era proprietar decat pe o cota din apartament.
Demersul pe care il aveti de facut este complicat iar daca partile implicate nu se inteleg, notarul va nu poate face succesiunea si nici partajul astfel ca veti ajunge la instanta.
de judecat. Va sfatuiesc sa va angajati un avocat care sa se ocupe de aceasta problema care nu este deloc simpla.
In primul rand doresc sa va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra.
In cel de-al doilea rand doresc sa va prezint situatia actuala in aceasta problema:
-- Mama mea impreuna cu nepoatele din partea sotului surorii au mers fara mine la un cabinet notarial si au depus actele pentru inceperea dezbatarii succesiunii
-- Dupa numeroase investigatii propriii am reusit sa identific cabinetul notarial in cauza
-- Astazi am mers si am avut o discutie cu doamna notar, discutie in care i-am prezentat toata situatia descrisa mai sus, impreuna cu calitatea mea in aceasta cauza (dovedind cu acte ca sunt fratele defunctei) si am mentionat ca doresc sa ma inscriu la dezbaterea succesiunii - mostenirii
-- Doamna notar dupa cateva incercari de a se face ca nu cunoaste cauza si nu stie daca este depus vre-un dosar la cabinetul dansei a recunoscut ca au fost depuse documente dar.... m-a instiintat (verbal) ca eu nu am nici un drept asupra mostenirii pentru ca sora mea ar fi depus (inainte de a deceda) un testament. Testament pe care a refuzat sa mi-l prezinte, mentionand inca o data ca nu am nici un drept.
-- Va mentionez ca din toate cunostintele mele si din ce am discutat si cu sora mea inainte de a deceda, aceasta nu a intocmit nici un testament, mai ales ca in ultimele 2-3 luni de viata nu se putea deplasa singura. Este posibil ca o eventuala hartie ce se prezinta de mama mea ca fiind testamant sa fie fals (chear si autentificata de notar, adiuca cu complicitatea acestuia)
Va rog sa imi comunicati daca nu cumva atitudinea si actiunile doamnei notar imi incalca drepturile si chear poate este un abuz.
Totodata va rog sa ma indrumati ce pot face in continuare pentru a ma inscrie la dezbaterea succesiunii - mostenirii (pana cand voi gasi un avocat sa ma reprezinte in cauza).
Succesiune
mariana.pirosca
Buna ziua,
Dupa decesul mamei am deschis un dosar de succesiune ,singurii mostenitori fiind eu si sora mea . Sora a decedat, succesiunea nefiind finalizata. ... (vezi toată discuția)