avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi de mostenitor

citeva intrebari privind mosteniri
tatal meu a decedat acum trei ani, supravietuit de sotia lui (mama mea vitrega) cu care nu a avut alti copii, si care a murit ieri. dupa moartea tatalui meu si pina in prezent nu a fost facuta succesiuea.sotia lui are 4 surori. eu locuiesc in SUA si nu am posibilitatea sa merg in tara.
care este procedura impartirii bunurilor in aceasta situatie?
in cazul in care procentajele sint disputate de participantii la succesiune cine decide?
cine poate impartial face inventerierea mesei succesorale?
cine poate avea acces la posibile conturi bancare?
cine dispune dispozitia imobilelor?
cine poate investiga daca exista bani in banci daca existenta conturilor a fost cunoscuta numai de decedati?
unde se poate anunta ca mai exista mostenitori in asa fel incit daca celelalte persoane cu drept de mostenire sa nu poata declara ca "nu mai exista mostenitori"?
puteti recomanda o firma de avocatura in ploiesti?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 09:41, 1 Octombrie 2008
succesiunea se deschide la un cabinet notarial , si in situatia in care mostenitorii nu sunt de acord se merge in fata instantei.
intrucat problema e mai complexa sfatul meu este sa luati legatura cu un avocat, caruia sai explicati situatia si caruia sai puteti face o procura speciala sa va reprezinte la succesiune, astfel se va putea ocupa de toate problemele dumneavoastra
irijor a scris:

succesiunea se deschide la un cabinet notarial , si in situatia in care mostenitorii nu sunt de acord se merge in fata instantei.

O intrebare legata tot de succesiune ....
Am o donatie pentru un apartament. Cei care mi-au facut donatia sunt la a 2-a casatorie- batrana matusa mea fara copii, iar sotul cu un copil din prima casatorie. Apartamentul este al batranului, iar dupa moartea primei sotii dnsul are 75% din valoarea casei iar baiatul 25 %.
In conditiile decesului batranului si a actelor detinute ( donatii din partea celor doi batrani pentru cota lor de 75%) ma pot prezenta la succesiune?

Multumesc mult,
Dana
La succesiunea după tatăl dumneavoastră vin, în temeiul legii şi în lipsa unui testament, fiul (adică dumneavoastră) şi soţia supravieţuitoare.

Interesul dumneavoastră este acela de a stabili care au fost, la data decesului tatălui, bunurile sale proprii şi care este cota din bunurile comune care se cuvine de drept soţiei supravieţuitoare prin încetarea comunităţii de bunuri. Restul cotei din bunurile comune, precum şi bunurile proprii ale tatălui dumneavoastră, intră în masa succesorală, din care dumneavoastră aveţi dreptul la o cotă de 3/4.

Bunurile proprii ale soţiei supravieţuitoare, cota ei parte din bunurile comune (aşa cum va fi stabilită în urma încetării comunităţii prin moartea tatălui dumneavoastră) precum şi cota de 1/4 din bunurile moştenite de la fostul soţ, vor fi deferite rudelor soţiei supravieţuitoare (copiilor ei din altă căsătorie, dacă sunt, iar dacă nu, părinţilor şi surorilor ei), dumneavoastră neavînd vocaţie succesorală decît dacă aţi fost adoptat de soţia tatălui dumneavoastră.

Da, angajarea unui avocat, precum şi o cerere adresată instanţei pentru dezbaterea succesiunii după tată ar putea evita situaţia în care succesiunea să poată fi dezbătută în frauda drepturilor dumneavoastră.

Liviu S.Bordaş



Răspunsul este destinat topicului deschis de alexanderfischer

Ultima modificare: Miercuri, 1 Octombrie 2008
themis, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune nini02 nini02 Buna seara! Am si eu o nelamurire: acum 10 ani a decedat mama; s-a facut succesiunea, ramanand eu si tata coproprietari pe un apartament si o masina. Tata s-a ... (vezi toată discuția)
Succesiune la doi ani după decesul tatălui recăsătorit. este posibil să fiu decăzut din dreptul succesoral? nanook61abc nanook61abc Buna ziua! Tatal meu a decedat acum 2 ani si nu s-a dezbatut succesiunea. Mentionez ca era casatorit cu o alta persoana decat mama noastra(suntem 3 copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)