O societate comerciala romaneasca este reprezentanta in Romania a unei persoane juridice straine. Problema e ca in relatiile cu clientii pe care ii atrage reprezentantul din Romania, care este practic un intermediar, facturile pentru serviciile prestate clientilor romani sunt emise de persoana juridica straina.
In eventualitatea in care se doreste recuperarea unor debite neplatite, societatea romaneasca poate reprezenta in instanta persoana juridica straina, cu alte cuvinte eu, persoana juridica romana, pot solicita in instanta recuperarea debitelor in numele persoanei juridice straine? Multumesc.
In cazul in care relatiile comerciale (contracte, facturi, etc.) sunt doar intre societatea straina si beneficiarii din Romania, firma care intermediaza nu se poate subroga in drepturi societatii straine.
Eventual poate angaja in numele acesteia un avocat, care sa efectueze demersurile pentru recuperarea debitelor.
Intre persoana juridica romana si cea straina exista un contract de mandat, de reprezentare in Romania a pers jur straine, prin care se instituie obligatia persoanei juridice romane de a urmari debitele neplatite. Persoana juridica romana are incheiat contract cu toti clientii din Romania unde se specifica ca facturile vor fi emise de catre persoana juridica straina.
Problema e ca in Noul cod de proc civ scrie ca pers. jur pot fi reprezentate in fata instantelor de judecata numai de avocat sau consilier juridic.
Daca persoana juridica romana angajeaza un avocat pentru persoana juridica straina, poate semna contractul de asistenta in numele persoanei jur. straine? De asemenea pers. jur. romana poate plati onorariul?