avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata servicii de caldura apartament debransat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata servicii de caldura apartament debransat

Buna ziua,

Anul trecut m-am debransat de la caldura, am montat centrala si totusi, aparent inca mai platesc caldura celor doua coloane care imi traverseaza apartamentul (cu toate ca tevile sunt acoperite intr-o masca de rigips, practic nu mai emana niciun fel de caldura). Intrucat consider ca nu beneficiez de niciun fel de caldura de la sistemul de termoficare as dori sa va intreb daca se poate face vreun demers legal astfel incat sa nu mai platesc pentru un serviciu de care nu beneficiez.

Multumesc,
Catalin Nita.
Cel mai recent răspuns: Nadoi , utilizator 16:41, 19 Ianuarie 2024
tevile sunt acoperite intr-o masca de rigips, practic nu mai emana niciun fel de caldura)


Aspectul ca dv ati inteles din considerente personale sa acoperiti tevile care tranzieaza apartamentul dv,nu constituie temei legal pentru a fi exonerat de la plata c/v parti comune
Nu exista dispozitie in vigoare care sa prevada facilitatea scutirii de la plata c/v parti comune in cazul acoperirii instalatiei agent termic
Pot sa inteleg ca fiind o cheltuiala comuna un radiator pe casa scarii, contorizat (ceea ce nu este cazul ca nu exista) dar cum rds-ul nu imi cere bani pe cablul si amplificatoarele de semnal necesare pt serviciile furnizate asa ma astept ca nici radet-ul sa nu-mi ceara bani pentru tevile prin care el isi furnizeaza clientii cu agent termic. E problema furnizorului sa-si izoleze tevile si sa-si optimizeze reteaua astfel incat sa nu aiba pierderi.
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
elga50, moderator

Ce trebuie sa mai intelegeti dvs. Furnizorul de termoficare are montat in subsol un gigacalorimetru (un aparat de masura) aproximativ cum este apometrul din casa dvs,sa zicem, care inregistreaza consumul de gigacalorii livrate asociatiei de proprietari. Furnizorul de termoficare vrea bani pe acele gigacalorii consumate si inregistrate pe acel gigacalorimetru.
Repartizarea caldurii in asociatie se face conform legislatiei si trebuie sa respecte principiile de mai jos.
Daca dvs ati fi locuit la casa temperatura in casa nu ar fi plecat sa zicem de la 10 grada ci de la zero cand sunt 0 grade afara. Va propun sa faceti acest experiment. Urmariti care temperatura de afara la Tv. opriti centrala 1 zi si vedeti care e temperatura in casa in conditiile in care aveti centrala oprita.

Caldura se plateste inurma uni inventarieri a elementelor de incalzire din asociatie si sunt 3 reguli:
Toti proprietari platesc caldura emanata de tevile care tranziteaza subsolul tehnic al blocului
Proprietari debransati platesc si caldura degajata de tevile care tranziteaza apartamentele.
Proprietari bransati platesc caldura tevi care tranziteaza subsol + caldura tevi verticala + caldura emanata calorifere.

Pentru edificare parcurgeti » Ordin nr. 483 din 29 septembrie 2008 privind aprobarea Contractului-cadru de furnizare a energiei termice.

Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
ceau, utilizator
Nu neg ca nu ar fi un avantaj faptul ca exista caldura in bloc, de altfel cum ar fi si un dezavantaj pentru locatarii apartameltelor din jurul meu daca eu nu as avea nicio sursa de incalzire alternativa, conform logicii respective,peretii ar fi reci,deci ar exista o pierdere de caldura pt. dansii.
La fel de valabil este si faptul ca locatarii din jurul apartamentului meu au montate repartitoare, si desigur, puteti spune ca eu pot opri oricand caldura dar va asigur ca dansii au caloriferele oprite :).

Tot pe firul acestei logici, inseamna ca vara eu sunt indreptatit sa actionez in instanta vecinii din jur care nu detin aer conditionat, intrucat la mine in casa sunt sa zicem x grade constant, iar dansii imi incalzesc peretii, deci eu ies in pierdere.

Tot pe firul acestei logici, cand are loc cate un concert intr-o piata, organizatorii sunt indreptatiti sa vina pe la trecatori sa pretinda taxe pentru faptul ca aud muzica...

Sunt pierderi pe care ca o companie ti le asumi, nu hartuiesti oamenii cerandu-le bani.

Nu reusiti sa ma convingenti cum ca e ok sa platesc un serviciu de care nu beneficiez sau beneficiez indirect prin legile fizicii.

Multumesc,
Catalin Nita.
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
elga50, moderator
Referitor la adresa dumneavoastra adresata Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Seruiciile Comunitare de Utilitati Publice si inregistrata cu nr. 11111111/D.C./ I0. 09. 2012, precizam urmatoareIe :
Contributia la plata cheltuielilor comune este obligatia legala cunoscuta de orice
proprietar de apartament situat intr-un condominiu, fiind prevazuta in Legea serviciului public
de alimentare cu energie termica nr. 325/2006 si actele normative privind organizarea si
functionarea asociatiilor de proprietari, respectiv de Legea nr. 230/2007 privind infiintarea,
organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si completarile
ulterioare, si Hotararea Guvernului nr. 1588/2007, privind aprobarea Normelor metodologice
de aplicare a Legii nr.230/2007.
Astfel, art. 38 alin. (2) din Legea nr. 325/2006 precizeaza ca proprietarii
apartamentelor individuale situate in imobile de locuit tip condominiu, care sunt deconectate
de la reteaua de alimentare cu energie termica, platesc o cota-parte din cheltuielile cu
energia termica consumata pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate indiviza,
proportional cu cota indiviza.
..................................................................................................................................................
Astfel, din cele de mai sus, rezulta ca toti proprietarii de apartamente din cadrul
unui condominiu au obligalia de a participa la plata partilor comune aferente
consumului de energie termica, indiferent daca sunt racordati sau nu la sistemul
centralizat de alimentare cu energie termica.

Alte discuții în legătură

Mai trebuie platita caldura la comun dupa debransare? alina_25 alina_25 O cunostiinta are centrala de apartament in un bloc de 20 apartamente in care 10 apartamente au centrala iar celalalte 10 nu au sunt respectiv ... (vezi toată discuția)
Posibila incalcare a legii 296/2oo4 iraela iraela Buna ziua, Sunt unul din numerosii proprietari care s-au debransat legal dela sistemul centralizat de incalzire cu multi ani in urma. Dupa cum bine stiti, de ... (vezi toată discuția)
Tevi neizolate de la termoficare, bune de plata! ce este de facut? allessandra allessandra Ma lovesc de o aceeasi problema de care se lovesc multi proprietari cu centrale si anume: plata fortata pentru niste tevi ce sunt pentru tur si returul ... (vezi toată discuția)