avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

am si eu o intrebare si va rog sa imi raspundeti daac se poate
Am fost angajata la o societatea la care am avut incheiat un contr de munca si un contract de asociere in participatiune. In Contractul de participatiune era specificat o clauiza si anume: daca retragerea din asociere are loc inainte de a se implini termenul de 2 ani de la incheierea contractului atunci asociatul in cauza este obligat a plati celuilat asociat, cu titlul de despagubire conventionala suma de 3000 lei, Mi-am depus demisia si seful mi-a spus ca ma da in judecata pt a recupera suma de 3000 lei. Mentionez ca contractul s-a dessfacut fara prin demisie depusa de catre mine. Credeti ca va avea castig de cauza....nu este o clauza leonina si potrivit dispozitiilor art.1513 C.civ., ca fiind nula.
Va rog frumos astept raspuns
Cel mai recent răspuns: vika 25 , utilizator 12:03, 10 Aprilie 2009
Daca v-ati dat demisia...v-ati retras si din contractul de asociere in participatiune? Demisia este un act unilateral al salariatul care are ca efect incetarea contractului individual de munca. Nu am inteles daca cele doua contracte , cel de munca si cel de asociere in participatiune , sunt legate de vreo clauza, cel din urma are un caracter accesoriu fata cel del dintai...?
Demisia este definita si regelmentata de Art.79 din condul muncii dupa cum urmeaza:

(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
deci eu am scris o cerere de demisie precum si o cerere de retragere contractul de asocierea in participatiune, cererea de demisie a fost semnata de sef dar cea de retragere din asociere nu a fost semnata si in contractul de asociere este specificata clauza: daca retragerea din asociere are loc inainte de a se implini termenul de 2 ani de la incheierea contractului atunci asociatul in cauza este obligat a plati celuilat asociat, cu titlul de despagubire conventionala suma de 3000 lei. In ceea ce priveste cel din urma nu pot sa spun sigur dac aare caracter accesoriu fata de contractul de munca desi s-ar putea deoarece contract de asociere in participatiune nu s-ar fi incheiat in cazul in care nu s-ar fi incheiat si contr de munca.
dupa parerere mea avem a face cu doua raporturi:- unul de dreptul muncii, prin care v-ati dat demisia si a intervenit incetarea raporturilor de munca;
- un raport de drept comercial conform caruia , in urma acordului de vointa, liber exprimat, v-ati asumat obligatia de a platii o anumita suma de bani in caz de retragere din aceasta asociere.
Parerere mea e ca ar avea castig de cauza impotriva dumneavoastra (conventile legal facute au putere de lege intre partile contractante art.969 C. civil)
inteleg dar nu mi se pare corect atat timp cat eu am lucrat am adus anumite beneficii societ si nu este abuziva clauza aceasta avand in vedere ca eu nu mai lucrez la ei , pt ce as fi nevoita sa platesc 3000 lei pt urmatorul an daca nu mai lucrezi la ei si nu mai am nici un beneficiu din acest contract de asociere. Ori un contract de asociere prevede obligatia de a participa atat la beneficii cat si la pierderi , ori eu de la momentul retragerea mele din contract de asociere nu mai beneficiez de nimic si prin urmare care ar fi justificarea acordarii celor 3000 lei in afara de dispoz art 969 dinCod Civil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul imi impune un preaviz de 180 de zile in cazul demisiei.este legal? mihnea_dan mihnea_dan Buna ziua. In contractul individual de munca pe care mi-l propune angajatorul exista urmatorul paragarf: "la salariul de baza se adauga un spor de fidelitate ... (vezi toată discuția)
Cind pot sa depun preavizul? ciutacu_monik ciutacu_monik sunt angajata la o firma privata si am contract nelimitat cu conditia sa nu imi depun demisia in primele 6 luni.Luna viitoare pe data de 9 se implinesc cele 6 ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi - nerespectarea oug 114/2018 HunorLaszlo HunorLaszlo Buna ziua, Lucrez in cadrul unei firme in functie de inginer constructii civile industriale si agricole. In cazul in care firma la care sunt angajata nu vrea ... (vezi toată discuția)