buna ziua, vreau sa ma ajuta-ti cu cateva sfaturi in legatura cu vanzarea unui teren extravilan. Sora tatalui meu vrea sa vanda pamantul bunicului meu ( decedat) .Ma intereseaza sa stiu daca eu su restul de frati avem dreptul asupra acestui teren. Sora tatalui meu poate sa vanda acest teren ???
Este important de stiut daca dupa decesul bunicului tatal dvs si sora acestuia au facut succesiunea dupa acesta, obtinand certificat de mostenitor si cine figureaza ca mostenitor/mostenitori in certificatul respectiv; daca doar sora tatalui a acceptat succesiunea bunicului si figureaza ca unica mostenitoare aceasta poate vinde terenul bunicului; daca in certificat apare si tatal dvs., atunci vanzarea intregului teren trebuie facuta impreuna cu tatal dvs. (daca acesta traieste) sau cu dvs. si fratii dvs. (daca tatal a decedat si s-a facut succesiunea de pe urma tatalui); in cea de-a doua varianta, sora poate sa isi vanda si partea ei din mostenire ref. la terenul respectiv, dar in acest caz nu se vinde terenul in integralitate.
Este bine ca, cu actele pentru terenul respectiv, sa consultati un avocat pentru a va oferi o consultatie juridica pertinenta, in cunostinta de cauza; in cazul dvs. sunt destul de multe variabile!
daca bunicul inainte de moarte i-a facut fetei lui acte de vanzare cumparare pe teren sau daca i-a dat pamantul prin donatie poata sa-l vanda fara probleme, altfel nu poate sa vanda un bun care nu-i apartine. Daca bunurile apartineau bunicului, trebuie deschisa succesiunea iar sora tatalui are jumatate, dvs. si fratii aveti jumatate, duceti- va la primarie si vedeti in acte cine este proprietar.