avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Lumea în care trăim Stephen Hawking - intrebari indraznete despre Univers
Discuție deschisă în Lumea în care trăim

Stephen Hawking - intrebari indraznete despre Univers

Alaltaieri (8 ianuarie) a fost ziua lui Stephen Hawking, a implinit 72 de ani.

Consider ca orice aniversare a lui este un castig, inseamna ca am beneficiat (noi toti, oricat de pompos ar suna asta) inca un an de contributia acestui geniu luptator cu viata lui la progresul omenirii. Am facut o compilatie din mai multe surse despre el.

Sunt fara cuvinte in fata efortului de a-si suporta trupul de dragul creierului nevatamat, de fiecare data cand il vad ma pun in locul lui si pe cuvant de onoare ca ma doare tot corpul. Poate el nu simte durere fizica... ar fi bine sa fie asa. Nu am citit despre boala pe care o are. lmi ajunge ce vad.

Poartă de foarte mulţi ani o bătălie cu o boală îngrozitoare, scleroza laterală amiotrofică (ALS sau boala Lou Gehrig), care se caracterizează printr-o reducere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi măduvei spinării numite neuroni motorii, cu rol în comanda muşchilor care fac posibilă mişcarea.
Primele simptome ale bolii au aparut la vârsta de 21 de ani, când, în urma unui control medical i se mai dau maximum 3 ani de trăit.

Ignoră complet avertismentele medicilor, se căsătoreşte, are 3 copii şi în ciuda faptului că paralizia progresează şi că îşi pierde şi vocea, continuă să studieze. Cand ajunge imobilizat într-un scaun cu rotile, acesta este dotat cu un sintetizator vocal ataşat unui computer sofisticat prin intermediul căruia Hawking poate comunica cu cei din jurul său. Invaliditatea nu a constituit niciodată o piedică prea mare în calea abilităţilor şi voinţei sale ieşite din comun. A spus despre boala sa (puteti vedea in linkul pe care l-am pus la sfarsit): Am fost foarte fericit ca dizabilitatea mea nu a fost un handicap serios; in realitate mi-a oferit probabil mai mult timp decat celor mai multi oameni pentru a aprofunda competitia cunoasterii.

Este privit ca unul dintre cei mai inteligenti oameni de pe planeta, poate cel mai inteligent dintre toti dar, daca este sa ne luam dupa rezultatele sale din scoala, nimeni nu ar fi putut prezice asa ceva. Hawking a admis in cadrul unei discutii cu studentii de la Royal Albert Hall ca nu a stiut sa citeasca pana la varsta de opt ani si a fost un sudent foarte lenes in timpul facultatii:
Nu desfaceam cursurile, iar temele mele erau cosmarul oricarui profesor. Sora mea a invatat sa citeasca la varsta de 4 ani, iar asta inseamna ca era mult mai inteligenta decat mine. In facultate eram foarte lenes, si nu sunt mandru de asta. Descriu, insa, starea de spirit a mea si a colegilor mei: plictiseala si sentimentul ca nimic nu merita efortul de a lupta. De-abia cand te confrunti cu perspectiva unei morti premature intelegi cat de importanta este viata si cat de multe lucruri ai vrea sa faci.

[ link extern ]
Intrebari indraznete despre Univers: De unde am venit? Cum a luat fiinta Universul? Suntem singuri in Univers? Exista viata extraterestra? Care este viitorul speciei umane?

10 minute si 16 secunde cu un geniu care la prima vedere pare ca doar respira, nu ca traieste.

PS: Aceasta e opinia mea despre Hawking, nu stiu daca place tuturor celor care vor da peste topicul asta; a provocat mereu si provoaca in continuare controverse. Daca vreti puteti citi mai multe despre el (si) aici:
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 07:52, 18 Ianuarie 2015
Unu. In ziua a patrusprezecea din luna Sha'aban a anului 357 de la Hijra (al 979-lea an in calendarul Iulian) Hassan ibn Muhammad Abu Ibrahim al Harruni si prietenul sau Abu Ali al-Hasan Ibn Al-Haytham Al-Basri, se strecurau impreuna pe una dintre ulitele Bagdadului. Abu Ali implinise14 ani cu o luna inainte iar prietenul sau era ceva mai in varsta. Dupa ce, pentru motive numai de ei stiute, au facut un ocol prin dosul mahalalei olarilor au ajuns pe o straduta ingusta in fata unei case in usa careia Hassan a batut cu grija. Dupa ce usa le-a fost deschisa de un hadim sudanez au fost condusi prin mai multe incaperi pana intr-o chilioara mica in care pe un pat zacea un tanar cam de varsta lor insa galben la fata ca un mort si foarte slab.
Doi. "El este cel despre care ti-am povestit, a zis Hassan" "De 5 ani nu mai poate umbla deloc iar de 3 ani nu mai poate vorbi insa cand eram colegi la scoala era cel mai bun dintre toti copiii care invatam in scoala din mahalaua mea. Nimeni nu-l intrecea!"
Abu Ali a privit neincrezator trupul sub pielea caruia abia se mai ghicea o urma de viata. "Ne aude?" "Cum ii punem intrebari si cum ne raspunde?" a intrebat plin de curiozitate.
"Ii pui intrebarea iar el clipeste o data daca vrea litere si de doua ori daca vrea cifre apoi, eu trec cu degetul peste tabla aceasta unde sunt scrise toate literele si cand clipeste ma opresc. Astfel face cuvintele. "Pune-i orice intrebare doresti" zis zambind Hassan "O sa ramai uimit".
Trei. Neincrezator din fire Abu Ali a intrebat ceva simplu insa tanarul intins pe pat n-a clipit nici o data, nici de doua ori si oricat s-a straduit Hassan a ramas privind undeva in gol. Ochii ii erau senini ce-i drept si se miscau usurel dintr-o parte in alta sclipind de parca in spatele lor ar fi fost un suflet si o minte, insa de clipit n-a mai clipit. N-a mai clipit deloc nici in ziua aceea, nici in alte zile si cu toate ca, in ciuda slabiciunii, a mai trait destul de multi ani, nici Hassan si niciun alt om n-a mai resusit sa afle ce gandea, daca mai gandea ceva.
Patru. La fel ca restul oamenilor, Abu Ali al-Hasan Ibn Al-Haytham a ramas convins ca prietenul sau Hassan ibn Muhammad Abu Ibrahim al Harruni este un mare mincinos si ca inventase povestea cu tanarul paralizat care-i dezvaluise de-a lungul mai multor ani toate secretele algebrei si ale geometriei pentru a ascunde legaturile sale cu vreun infricosator Ifrit scapat de sub pecetea lui Suleiman.
Cinci. Hassan ibn Muhammad Abu Ibrahim al Harruni a muri in anul urmator celui despre care va povestesc rapus de holera. Pergamentele pe care notase toate "discutiile" cu tanarul paralizat (caruia i s-a pierdut numele) i-a ramas prietenului sau Abu Ali al-Hasan Ibn Al-Haytham Al Basri care a mai trait inca 61 de ani dupa intamplarile istorisite mai sus. Sase. Cei care se ocupa de matematica sau de fizica ori macar de istoria acestora il cunosc pe Abu Ali al-Hasan Ibn Al-Haytham Al Basri sub numele latinizat "Alhazen" sau, mai rar, ca "Al Basri", nume care-i vine dupa locul nasterii sale, mandra cetate Basora. Alhazen este primul fizician din istoria omenirii si parintele fizicii experimentale, primul om despre care stim ca a facut experiente de fizica folosind metoda stiintifica si matematica despre care stim ca-i mama tuturor stiintelor si esenta universului. Putem zice fara sa gresim ca Abu Ali al-Hasan Ibn Al-Haytham a inventa optica stiintifica si meteorologia stiintifica si pe baza legaturii gasite de el intre algebra si geometrie a dezvoltat o geometrie analitica cu ajutorul careia a rezolvat probleme care nu puteau fi solutionate prin metodele geometrice folosite de greci.
Sapte. Pana in ziua mortii Abu Ali a fost framantat de solutia unei probleme de algebra ramasa nerezolvata intre pergementele mostenite de la prietenul sau Hassan. Mai mult, la batranete, afara de neplacerile obisnuite, a inceput sa-l chinuie gandul ca poate Hassan nu mintise deloc si ca in spatele ochilor miscatori ai tanarului pe care cu peste 60 de ani il vazuse intr-o chilie dintr-una din mahalalele Bagdadului gandea cea mai stralucita minte dintre cate se nascusera vreodata, o minte care pana la varsta mortii poate ca deslusise toate secretele universului, fara sa poata sa mai spuna cuiva vreun cuvant.
Foarte mare, Hawking..... peste Einstein....
Dar cu prvire la povestioara de sus, pe care n-o stiam, raman cu o nelamurire, nu tocmai simpla : Pana la urma , ce l-a intrebat, de nu a mai clipit niciodata ? Foarte iimportant de stiut.
=D> =D> =D>
Cei cu cosmopolis : off topic :offtopic:
Dau fuga la cosmopolis, dupa ce aflu ce l-a intrebat arabul. :hammer:
:bow:
Bismi-llāhi r-raḥmāni r-raḥīm!
Din nefericire, intrebarea lui Abu Ali nu s-a pastrat. Dupa cum am scris mai sus Hassan ibn Muhammad Abu Ibrahim a murit de holera in anul urmator intamplarii povestite de mine iar Abu Ali n-a mentionat niciodata, in niciuna dintre numeroasele lui lucrari, ce l-a intrebat pe tanarul paralizat.
:love2:

Si eu am fost socat de niste afirmatii facute de el.
Apoi, mi-a mai trecut: a fost atunci cand savantul a inceput sa se contrazica singur ...

Alte discuții în legătură

Realitatea e ceea ce decidem noi ca este Ares-3 Ares-3 [b]Hand of hope[/b], asa se numeste fotografia a carei poveste m-a coplesit: o manuta de copil nenascut strange degetul chirurgului care il opereaza pe coloana ... (vezi toată discuția)
Instigat sa-si ucida unicul fiu Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici In cotidianul [editat] de acum doua saptamani am citit un articol socant: [quot]Un tata om foarte credincios a incercat sa-si ucida fiul taindu-i gatul cu un ... (vezi toată discuția)
O situatie horror in romania anului 2020, rog ajutor cu un sfat. ... serban34728 serban34728 O situatie horror in Romania anului 2020, rog ajutor cu un sfat. Locuiesc in Bucuresti si de cativa ani cunosc un tanar a carei viata a fost furata cu ... (vezi toată discuția)