avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, atacare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, atacare donatie

Buna seara. Tatal meu a decedat. Am aflat ca a donat tot ce a avut unui frate de al sau. Este valabil actul avand in vedere ca avea un mostenitor??? Si ce pot face?
Cel mai recent răspuns: Krista80 , utilizator 20:03, 10 Ianuarie 2014
Stimată doamnă,

Ceea ce puteți face este reducțiunea liberalităților excesive. Aceasta este o procedură specială, care sancționează încălcarea rezervei succesorale. Va trebui să contactați un avocat, însă, pentru a vă explica detaliile, nefiind o problemă extrem de ușoară.

Cu stimă.
Actul este valabil daca indeplineste conditiile de fond si de forma. Tatal dvs putea dispune de bunurile sale cum dorea, atat prin donatii, acte intre vii , cat si testamente, acte mortis causa, sau alte acte translative de proprietate cu titlu oneros, vanzare, intretinere, renta viagera.
Dvs puteti cere reductiunea acestor donatii pentru cota de rezerva succesorala ce vi se incalca in calitate de mostenitor rezervatar, respectiv descendent. Daca sunteti singurul copil cota dvs este de 1/2. reductiunea se poate face pe cale amiabila la notar in cadrul procedurii succesorale sau in instanta. Actiunea in reductiune se prescrie intr un termen de 3 ani de a decesul autorului.
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
ContSters250994, utilizator
Va multumesc mult!!!:kissing:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestarea donatie de catre fii mostenitori luiza_luana luiza_luana Buna ziua! Ma puteti lamuri in aceasta problema: Tatal meu a donat casa lui unei nepoate a ultimei sotii. Sotia este moarta. Tatal meu are 2 copii, eu si sora ... (vezi toată discuția)
Un testament se poate ataca in instanta? truscalaurentiu truscalaurentiu Buna ziua! Am un unchi care a facut testament ca doreste sa imi lase o casa la tara. Persoana in cauza are 2 copii care nu sunt in tara. Intrebarea este daca ... (vezi toată discuția)
Atacare in instanta a testamentului notarial de catre mostenitorii rezervatari mihaela34vivi mihaela34vivi Buna seara,imi puteti spune care sunt putinele sanse de a ataca in instanta un testament notarial facut de sot catre sotie,in situatia in care apar mostenitori ... (vezi toată discuția)