avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Lucrez ca gestionar la o firma de distributie . Am gasit un alt job la care ar trebui sa incep activitatea inainte ca perioada de preaviz sa se termine. Actualul angajator nu vrea sa ma lase sa plec. Pot sa fac ceva? Care ar fi urmarile nerespectari preavizului.
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
alexandruz, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:49, 22 Februarie 2014
Colegul freeelis a specificat foarte corect. Dreptul de renuntare la preaviz in cazul demisiei apartine angajatorului. In cazul in care nu va mai prezentati la serviciu riscati desfacerea contractului de munca pe motive disciplinare. Nu exista combinatie de preaviz cu acordul partilor. 55 litera B (acordul partilor) nu are nici o treaba cu demisia.
Eu mi-am dat deja demisia. Am discutat cu ei ca intr-o saptamana sa angajeze un inlocuitor caruia sa ii predau gestiunea , masina si telefonul . In prima faza au fost de acord dar acum s-au razgandit si vor sa stau in preaviz 20 de zile calendaristice conform CIM. Daca ma supun doleantelor lor pierd un job mult mai bine platit. De aici si intrebarea : ce se intampla daca nu stau toata perioada.

Din cate am inteles eu o perioada de absenta nemotivata atrage dupa sine cercetare disciplinara. Ce inseamna mai exact asta si cum ma poate deranja in viitor?
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
alexandruz, utilizator
Efectuare unei cercetari disciplinare are, in principiu, la final ca rezultat aplicarea unei sanctiuni disciplinare salariatului.

Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Asa cum am mai mentionat in alte topicuri deschise pe acest subiect, modul de incetare a raportului de munca la un angajator nu trebuie sa primeze la viitoare angajare.
Intr-o situatie asemanatoare ma confrunt si eu (psihic,faptic urmeaza :D) ,fiind in functia de gestionar si se amana efectuarea inventarului , in cazul unor lipsuri mi se pot imputa in totalitate ? in cazul in care gestiunea este comuna.
Conform dispozițiilor Codului Muncii, art. 255, avem :
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie pirvuralucam pirvuralucam Buna ziua, sunt angajata la o firma, vreau sa demisionez, mi-am gasit in alte parte un post mult mai bun, am depus cererea de demisie, in contractul de ... (vezi toată discuția)
Neprezentarea la locul de munca in timpul preavizului kakadu kakadu nu pot sa stau la munca daca ma baga in praviz k pierd oferta la noul loc de munca ce patesc? ma pot angaja la altcineva cu contract de munca? daca sunt in ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni gestionari ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog sa imi spuneti: - daca 2 salariati au bunuri in gestiune comuna, iar unul din ei a sesizat lipsa unui bun, 1. - se poate face ... (vezi toată discuția)