avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit impozit pe profit sau impozit pe venit?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

impozit pe profit sau impozit pe venit?

buna ziua,

cine ma poate lamuri la urmatoarea situatie:

sunt platitor de impozit pe profit la societate fara salariati, in cazul in care doresc sa angajez un salariat sunt obligat sa platesc impozit pe venit sau pot plati in continuare impozit pe profit?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 19:10, 10 Aprilie 2009
Veti plati in continuare tipul de impozit pentru care ati optat .Angajarea unui salariat nu presupune schimbarea felului de impunere al firmei.
multumesc!
In termen de 30 de zile de la angajare va trebui sa depuneti declaratia 010 (vectorul fiscal) la administratie pentru a fi luat in evidenta ca platitor de impozit si contributii salariale. Daca doriti sa ramaneti in continuare platitor de impozit pe profit, va trebui sa depuneti lunar declaratiile 100 si 102. Daca veti opta sa deveniti platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor, aceste declaratii se vor depune trimestrial.
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2009
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Daca sunteti societate nou infiintata si nu ati depasit termenul de 60 de zile pt.angajarea unui salariat, puteti sa deveniti micro, altfel, nu.
PRECIZARI NECESARE:
In conformitate cu Legea nr.571/2003 - Codul fiscal, art.103 si 104:
- un SRL poate fi microintreprindere la infiintare prin optiune;
sau
- un SRL platitor de impozit pe profit poate opta pentru plata impozitului pe venit ca si microintreprindere (3% la venit in 2009) daca la 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- indeplineste conditiile prevazute de art.103 ( adica: 1. venituri > 50% din alte activitati decat consultanta si management;2. are de la 1 la 9 salariati inclusiv; 3. are venituri < decat echivalentul a 100.000 euro;4. capitalul social este integral privat ( = actionar nu sunt: statul; autoritatile locale si institutii publice));
- nu a mai fost platitoaroare de impozit pe venitul microintreprinderilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare pierdere din profit nerepartizat anterior valentinaandrei valentinaandrei Buna ziua, as dori sa ma ajutati in urmatoarea problema contabila:am o societate infiintata in anul 2008, platitoare de impozit pe profit.La sfarsitul anului ... (vezi toată discuția)
Impozit 3% sau 16% simonacontabila simonacontabila Buna ziua, Am o problema mai dificila. Am vorbit cu mai multi, dar nu m-au putut ajuta cu nici o lege ... Sper ca Dvs ma puteti ajuta. Un SRL ... (vezi toată discuția)
Recalculare impozit gina.x gina.x Buna seara, Am o societate inregistrata la Registrul comertului in 29.01.2009 iar certificatul de inregistrare la data de 02.02.2009.Societatea a optat ... (vezi toată discuția)