am urmatoarea problema: am fost implicat intr-un accident rutier, soldat cu avarii. deplasandu-ma pe banda 1, mi-a fost taiata calea de catre o alta masina, venita de pe banda a2-a. am tras de volan si am evitat impactul, dar am intrat intr-un autovehicul parcat pe marginea soselei. soferul care mi-a taiat calea a oprit si a recunoscut ca mi-a taiat calea, motivand ca un alt auto i-a franat in fata. am fost impreuna la politie, dar ofiterul de la biroul de accidente m-a sanctionat doar pe mine, pt ca citez "autorul moral nu este pedepsit de regulile de circulatie din romania". astfel, eu am primit amenda pt ca nu m-am asigurat la schimbarea directiei de mers, intrand in coliziune cu auto parcat. vreau sa contest in instanta procesul verbal, dar mai mult pt a-mi recupera daunele provocate de avaria masinii. spuneti-mi, va rog, daca prin decizia instantei, in cazul in care voi avea castig de cauza, se anuleaza doar procesul verbal sau am sanse sa primesc asigurarea RCA a autorului moral. daca se anuleaza numai procesul, pot spune ca nu imi este foarte de folos. mentionez ca la incident au asistat martori pe care ii pot contacta. multumesc anticipat pt raspuns.
Contestarea procesului verbal , intrucat reiese ca dvs ati respectat regulile de circulatie pe acel sector de drum , poate fi efectuata in termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal , la judecatoria in a carei raza teritoriala a fost constatata contraventie !
Autor moral , exista , intr-adevar , in doctrina penala , in sensul de instigator , persoana care are in minte rezolutia infractionala , dar nu o pune in aplicare , transmitand-o catre un o terta persoana (autor , complice ).
Putem discuta , in speta , de o o conduita culpabila a unui participant la trafic , care a condus la savarsirea unui accident rutier !
Faceti plangere impotriva procesului verbal in termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal solicitand instantei anularea procesului verbal datorita faptului ca vina producerii accidentului nu va apartine si , totodata sa stabileasca persoana vinovata si sa dispuna reparatia autoturismului pe baza asigurarii RCA a persoanei vinovate.