Sunt ofiter activ in cadrul MAI si institutia in care lucrez se desfiinteaza. Pot solicita pensie anticipata partiala daca am vechime in sistem de 18 ani + 3 ani de scoala militara ? Art. 14 alin. 1 din Legea179/2004 precizeaza ca vechimea efectiva trebuie sa fie de 20 de ani. Se aduna anii lucrati cu anii de scoala ?
LEGE nr. 179 din 17 mai 2004
privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 485 din 31 mai 2004
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipata partiala politistii in activitate, indiferent de varsta, care au o vechime efectiva in serviciu de minimum 20 de ani, din care cel putin 10 ani ca politist sau militar, si se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) inceteaza raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati de politie, a reducerii unor posturi de natura celor ocupate de politistii respectivi, precum si pentru alte nevoi ale Ministerului Administratiei si Internelor si nu sunt posibilitati pentru a fi incadrati in alte functii similare in aceeasi unitate sau in alte unitati de politie;
b) inceteaza raporturile de serviciu ca urmare a pierderii capacitatii de munca, dovedita cu acte eliberate de comisia de expertiza medico-militara.
(2) Cuantumul pensiei anticipate partiale se calculeaza proportional cu numarul anilor de serviciu.
ART. 17
Politistii care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 9 alin. (1) lit. b) sau c) beneficiaza de pensie de serviciu anticipata sau anticipata partiala, astfel:
a) la implinirea varstei de 50 de ani barbatii si 45 de ani femeile, daca si-au desfasurat activitatea in conditii de munca deosebite cel putin 20 de ani efectiv, din care cel putin 10 ani efectiv ca politist sau militar;
b) la implinirea varstei de 45 de ani barbatii si 40 de ani femeile, daca si-au desfasurat activitatea in conditii de munca speciale cel putin 15 ani efectiv, din care cel putin 10 ani efectiv ca politist sau militar.
ART. 18
Vechimea in serviciu care se ia in considerare la stabilirea pensiei este perioada in care persoana in cauza s-a aflat in una dintre urmatoarele situatii:
a) a avut calitatea de politist;
b) a avut calitatea de militar;
c) a indeplinit serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus; d) a fost elev al unei scoli de subofiteri sau agenti de politie ori student al unei institutii militare de invatamant pentru formarea militarilor sau al unei institutii de invatamant pentru formarea politistilor;
e) a fost concentrata sau mobilizata ca rezervist;
f) a fost in captivitate.
Dispozitile cuprinse in Legea nr. 179/2004 referitoare la acordarea pensiei de serviciu si la vechimea in serviciu sunt aproape identice cu cele reglementate prin Legea nr. 164/2001.
Ne verificati pe noi :) sau va verificati pe dvs.? Bineinteles ca puteti solicita pensie de serviciu anticipata partiala!
Art. 3 din Legea 446/2006
(6) Perioada de timp in care o persoana indeplineste serviciul militar activ sau alternativ ori este concentrat sau mobilizat constituie vechime in serviciu sau stagiu de cotizare la sistemul public de asigurari sociale. Sunt exceptati de la prevederile acestui alineat elevii liceelor si colegiilor militare.
art.69 din Legea nr.446/2006
(1) Recrutii chemati la centrele militare judetene, municipale sau de sector in vederea incorporarii, dar care nu au fost incorporati, precum si cei trecuti in rezerva ori trimisi la domiciliu sunt obligati sa se prezinte la locurile de munca in termen de 5 zile de la data la care li s-a comunicat ca nu vor fi incorporati, respectiv in termen de 30 de zile de la data trecerii in rezerva sau a trimiterii la domiciliu.
(2) Data incorporarii si trecerii in rezerva pentru cei care au indeplinit serviciul militar este cea consemnata in livretul militar.
art.73 din Legea nr.446/2006
(1) Contractele de munca ale salariatilor chemati pentru indeplinirea serviciului militar in termen ori pentru concentrare se mentin, in conditiile prevazute de lege.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
art. 50 din Codul muncii (Titlul II-CAPITOLUL IV- Suspendarea contractului individual de munca)
- contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
d) Efectuarea stagiului militar obligatoriu
Pe perioada satisfacerii stagiului militar, concentrarilor, mobilizarilor, contractelke de munca se mentin, dar sunt suspendate .
Principalul efect al suspendarii contractului de munca pe perioada serviciului militar este ca aceasta perioada constituie vechime in munca .
Posturile ramase temporar vacante ca urmare a plecarii celor ce satisfac serviciul militar in termen pot fi ocupate de alte persoane numai cu contract de munca pe perioada determinata.