Buna ziua!
Sunt bunica materna a unui baietel de 4 ani.Fiica mea a divortat in urma cu aproximativ 2 ani de tatal copilului.In urma hotatrarii judecatoresti autoritatea tutelara este exercitata de ambii parinti,copilul avand domicilliul la adresa mamei.
In prezent fiica mea are resedinta in Spania,copilul este in tara in grija mea.Tatal a deschis proces prin care cere sa ia copilul acasa la el 2 week-end-uri pe luna,de Paste;de Craciun cate 5 zile si o luna vara.Ce se intampla daca fiica mea nu poate ajunge in tara la proces(serviciul de acolo nu ii permite si costurile de transport sunt maricele,ea ar fi de acord cu week-endurile ,atat i se pare exagerat ca il vrea si de fiecare data de sarbatori)?Tatal copilului imi spune ca o va decadea din drepturi pentru ca ea nu sta langa copi.Se poate intampla lucrul acesta?Va multumesc.
Nu este nevoie sa fie prezenta personal la proces poate fi reprezentata de avocat,avand in vedere ca nu locuieste in prezent cu minorul, tatal poate solicita stabilirea domiciliului copilului la el dar autoritate parinteasca exclusiva este putin probabil ca va obtine.
Tatal nu poate cere decaderea din drepturile parintesti, iar mama nu va fi decazuta din drepturi pt ca nu sta langa copil. Tatal, daca cere, va putea obtine ca locuinta copiul sa fie la el, ca minorul sa nu mai stea cu dvs.
Programul de vizita nu e unul exagerat si il va obtine destul de usor.
Mama nu se poate intelege amiabil cu tatal sa nu se mai ajunga la proces ?Pot semna un acord de mediere.
Daca mama nu este in tara este recomandabil sa aiba avocat angajat pentru a vedea instanta ca se ocupa de proces si nu ca nu ii pasa.
Nepasarea o va costa pierderea procesului.
Tatal are sanse chiar la obtinerea custodiei copilului in conditiile descrise.
Va fi o judecata destul de dificila.
Program va obtine de sarbatori un an da si unul nu.
Nu se poate ca numai unul din parinti sa aiba exclusiv copilul de sarbatori.