Situatia este urmatoare:
- sotul a facut imprumut de 35.000,00 lei la banca, pentru nevoi personale, fara ipoteca sau gaj;
- sotia este co-imprumutat;
- sotul nu are serviciu, sotia da;
- in prezent sunt despartiti in fapt;
- sotul a scos toti banii din banca, fiind singurul care avea drept de retragere numerara si nu se stie ce a facut cu ei;
- sotia vrea sa introduca divort;
- in afara de frigider si aragaz (care au fost furate de sot din locuinta), nu au in comun decat acest imprumut.
INTREBARE : un partaj ar ajuta-o sa fie exonerata macar de o parte din suma datorata bancii in cazul in care sotul nu mai plateste ratele sau oricum ar fi ii va fi poprit salariul?
Daca sotul a folosit acesti bani in interes personal, puteti cere ca prin actul de partaj sa se partajeze aceasta datorie comuna in asa fel incat el sa fie obligat sa achite intreg creditul. Fata de banca insa sunteti obligata in solidar cu sotul. Asta inseamna ca banca va putea sa va urmareasca silit pentru intreg creditul. Partea buna ar fi ca, avand partajate aceste obligatii, ii puteti cere sotului tot ce ati fi ogligata sa platiti catre banca. Sau 1/2 din aceste sume, daca Instanta va hotara ca aceasta este o datorie comuna.
in final numai instanta poate hotara cum se face partajul si care sunt procentele de partajare.Este important ca cei in cauza, sa reuseasca sa faca dovada participarii la bunurile comune, finante, imprumuturi, etc
Daca sotul nu are venituri, nu vad de ce sa faceti partajul... Are alte bunuri de executat?
Mai bine schimbati niste cuvinte cu el in scris sau prin intermediari (aceeasi, sa nu fie rude), asa incat sa aveti dovezi ca el a facut pentru el ceva cu banii. Caci se naste intrebarea de ce a semnat sotia ca si codebitor daca nu avea nevoie de bani si erau despartiti in fapt?
Trebuie sa contracarati acest fapt.
Dupa ce sotul are ceva de executat, faceti partaj. De la hotararea definitiva aveti 3 ani sa-l executati. Dar macar stiti ca este intr-o perioada mai buna financiar si aveti mai multe sanse sa va luati banii inapoi.
Nu actionati sentimental, sa nu ramaneti si cu banii dati... :D
Pentru actiunea de divort, taxa judiciara de timbru de 39 lei si timbre judiciare de 0,3 lei.
Pentru actiunea de partaj, taxa judiciara de timbru de 19 lei si timbre judiciare de 0,3 lei in cazul in care partajul este 50%-50%, respectiv daca nu solciitati o cota mai mare din bunurile comune.
La acestea se vor adauga, onorariul avocatului, dupa caz. ;)
Coleg disperat
the mark
Buna seara,in urma cu 3 ani sotia unui coleg a fost plecata sa munceasca in Spania unde a reusit sa faca un imprumut de nevoi personale ,imprumut de care sotul ... (vezi toată discuția)