lexyaly a scris:
Din iunie 2013 fostul sot nu a mai platit pensia nici macar atunci cand il amenintam ca-l au in judecata ........Cineva mi-a sugerat sa cer marirea pensiei alimentare astfel platind si lunile lipsa.Cum se poate face asta ce acte imi tb daca nu stiu unde lucreaza momentan.Multumesc
O actiune de majorare nu va aduce si banii pe lunile in care nu a platit. Pentru sumele restante, in functie de ce anume va doriti, aveti doua optiuni:
1. daca doriti efectiv recuperarea banilor, apelati la un executor judecatoresc in vederea executarii silite a eventualelor bunuri pe care le detine debitorul; va trebui sa avansati cheltuielile de executare, uramand sa le recuperati de la debitor in cadrul procedurii de executare silita; daca executorul are ce executa, va retine mai intai sumele datorate cu titlu de cheltuieli de executare, apoi va va elibera sumele datorare de catre debitor
2. plangerea penala - nu va garanteaza recuperarea banilor deoarece trebuie sa aiba ca element de baza reaua credinta a debitorului, adica are bani, dar nu vrea sa dea; in schimb s-ar putea sa-l sperie si sa plateasca, sau s-ar putea chiar sa nu aiba bani datorita lipsei unui loc de munca, situatie in care se va dispune neinceperea urmaririi penale
In momentul in care veti introduce o actiune de majorare a pensiei de intretinere, pensia va fi datorata incepand cu data introducerii actiunii si, avand in vedere faptul ca nu cunoasteti locul de munca, va fi raportata la venitul minim pe economie care, in acest moment, este de 850 lei brut. Unele instante iau in calcul venitul minim brut, altele venitul minim net. Cand veti avea o noua hotarare cu pensia raportata la venitul minim actual, daca debitorul va continua sa nu plateasca, o luati de la capat cu ce v-am scris la punctele 1 si 2.