avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recalculare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recalculare pensie alimentara

Buna ziua,am divortat in 2007 pensia alimentara fiind calculata in acel moment la salariul minim de baza la 70ron.Din iunie 2013 fostul sot nu a mai platit pensia nici macar atunci cand il amenintam ca-l au in judecata (ceea ce inainte il speria si-l facea sa plateasca macar odata de doua ori pe an).Cineva mi-a sugerat sa cer marirea pensiei alimentare astfel platind si lunile lipsa.Cum se poate face asta ce acte imi tb daca nu stiu unde lucreaza momentan.Multumesc
Puteti solicita atat pensia restanta pe ultimii trei ani cat si majorarea pensiei de intretinere daca veniturile fostului sot au crescut sau in caz contrar sa se actualizeze in functie de salariul minim actual.
lexyaly a scris:

Din iunie 2013 fostul sot nu a mai platit pensia nici macar atunci cand il amenintam ca-l au in judecata ........Cineva mi-a sugerat sa cer marirea pensiei alimentare astfel platind si lunile lipsa.Cum se poate face asta ce acte imi tb daca nu stiu unde lucreaza momentan.Multumesc

O actiune de majorare nu va aduce si banii pe lunile in care nu a platit. Pentru sumele restante, in functie de ce anume va doriti, aveti doua optiuni:
1. daca doriti efectiv recuperarea banilor, apelati la un executor judecatoresc in vederea executarii silite a eventualelor bunuri pe care le detine debitorul; va trebui sa avansati cheltuielile de executare, uramand sa le recuperati de la debitor in cadrul procedurii de executare silita; daca executorul are ce executa, va retine mai intai sumele datorate cu titlu de cheltuieli de executare, apoi va va elibera sumele datorare de catre debitor
2. plangerea penala - nu va garanteaza recuperarea banilor deoarece trebuie sa aiba ca element de baza reaua credinta a debitorului, adica are bani, dar nu vrea sa dea; in schimb s-ar putea sa-l sperie si sa plateasca, sau s-ar putea chiar sa nu aiba bani datorita lipsei unui loc de munca, situatie in care se va dispune neinceperea urmaririi penale

In momentul in care veti introduce o actiune de majorare a pensiei de intretinere, pensia va fi datorata incepand cu data introducerii actiunii si, avand in vedere faptul ca nu cunoasteti locul de munca, va fi raportata la venitul minim pe economie care, in acest moment, este de 850 lei brut. Unele instante iau in calcul venitul minim brut, altele venitul minim net. Cand veti avea o noua hotarare cu pensia raportata la venitul minim actual, daca debitorul va continua sa nu plateasca, o luati de la capat cu ce v-am scris la punctele 1 si 2.
Veniturile realizate trebuie demonstrate, prin inscrisuri.Instanta de judecata se raporteaza la venitul net realizat, sau, in cazul in care este derulata o activitate lucrativa fara formalitati legale, la salariul minim pe economia nationala.

Cererea de majorare e pensiei de intretinere presupune modificarea pensiei de intretinere, insa modificarea va fi operanta de la data sesizarii instantei de judecata, prin cererea de chemare in judecata.

Sumele de bani neplatite pe ultimii trei ani de zile pot fi dobandite, nu sunt prescrise.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere minori Lauralina Lauralina Buna seara. As dori sa stiu, ce trebuie sa fac pentru marirea pensiei de intretinere minori. Am divortat in 2012 si de atunci, salariul minim pe economie, ... (vezi toată discuția)
Temei legal calcul suma pensie intretinere ca procent din salariul minim pe economie. Cris1971 Cris1971 Sunt in urmatoarea situatie: am hotarare din 2012 care obliga tatal sa plateasca suma de 175 lei pensie intretinere (nu a dovedit venituri asa ca suma a fost ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ContSters161679 ContSters161679 Precizez ca sunt divortata din 4.11.1997 si am o fetita minora in intretinere de 17 ani si 5 luni.Sotului meu i s-a impus la divort o pensie alimentara din ... (vezi toată discuția)