Buna ziua,
am o rugaminte, daca ma puteti ajuta, cu anumite monigrafii contabile.
Sunt contabil la o firma (medicina de familie, neplatitoare de TVA) si am primit multe facturii cu achizitii care nu isi prea au locul in firma si nu stiu cum sa le inregistrez:
1. achizitizie decoratiuni de craciun - eu m-am gandit sa le trec pe 3028 sa le fac NIR apoi sa le dau in consum (cele cu valori mari sa le pun pe 303, gen instalatii brad)
2. a achizitionat o masina in dec 2013 (am inregistrat-o ca mijloc fix cu amortizare liniara pe 5 ani incepand cu luna ianuarie) si a luat triunghi reflectorizant, trusa medicala, odorizante masina si nu stiu in ce cont sa le inregistrez.
De acte s-a ocupat o firma de intermediere care am inregistrat-o pe 628, e bine?
3. Combustibilul ma gandesc sa il introduc in 6022, dar atucni trebuie facuta si foaie de parcurs?
4. Va rog sa ma ajutati cu functionalitatea contului 604, stiu ca se inregistreaza in debitul acestuia materiale nestocate achizitionate de lafurnizori dar nu stiu ce materiale sa includ in aceasta categorie (poate ma puteti ajuta cu cateva exemple)
Multumesc anticipat!
Pentru achizitiile de decoratiuni, care nu au legatura cu desfasurarea ctivitatii cabinetului, recomand tratarea acestora ca si cheltuieli nedeuctibile, avand in vedere art.21, alineatul 1 din CF. Ca si simbol de cont puteti folosi un analitic al contului 6588.
Triunghiul, trusa si extinctorul le considerati obiecte de inventar(303) se le dati in folosinta(603). Odorizantele le considerati consumabile(6028), cheltuielile cu intermedierea le puteati considra elemente ale costului de achizitie, iar pentru combustibil intocmiti foi de parcurs.
Nu uitati ca toate cheltuielile cae privesc autoturismul, in cazul in care acesta nu se utilizeaza exclusiv in scopul desfasurarii activitatii sunt deductibile in proportie de 50%.
Multumesc pentru raspuns, am totusi o nelamurire, daca societatea e micro, neplatitoare de TVA, platitoare de impozit pe venit, de ce m-ar mai interesa deductibilitatea cheltuielilor? Eu de cand e societate micro cu plata impozit pe venit nu am mai folosit conturi nedeductibile, trec combustibilul in 6022, nu pe analitic de chelt.nededuc. Gresesc?! Multumesc!